Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancer la gât: simptome si diagnostic

16 ianuarie 2024
Share

Cancerul la gât sau cancerul laringian se caracterizează prin creșterea anormală a celulelor laringelui. Laringele este un organ de aproximativ 5 cm, ce se află la nivelul gâtului și are două benzi de mușchi ce formează corzile vocale. Cartilajul din fața laringelui mai este cunoscut și sub numele de mărul lui Adam.

Laringele se deschide sau se închide pentru a ne ajuta să respirăm, să vorbim sau să înghițim. Laringele protejează plămânii de lichid și de mâncare. Atunci când înghițim, o clapă, denumită epiglotă, acoperă deschiderea laringelui pentru a ține departe de plămâni mâncarea și lichidele, dirijandu-le spre esofag.

Ce este cancerul la gât?

Creșterea anormală a celulelor determină apariția tumorilor benigne sau maligne. Tumorile maligne (cancerul) pot pune viața în pericol, însă pot fi tratate sau scoase, dar pot crește la loc, pot invada țesuturile și organele învecinate și se pot împrăștia în alte părți ale corpului.

Cancerul la gât se poate împrăștia prin desprinderea de tumoră, iar acest proces se numește metastazare. Celulele canceroase pot traversa vasele limfatice spre ganglionii limfatici din apropiere. De asemenea, acestea se pot împrăștia și prin vasele de sânge și pot ajunge la plămâni, oase sau ficat. După metastazare, celulele canceroase se pot atașa de alte țesuturi și cresc, formând astfel alte tumori ce afectează aceste țesuturi.

Cine este la risc pentru a face cancer la gât?

Atunci când vi se pune un diagnostic de cancer la gât este normal să vă întrebați care sunt cauzele. Doctorii nu pot explica întotdeauna de ce unele persoane fac cancer la gât, iar altele nu. Oricum, se știe că persoanele cu anumiți factori de risc au mai multe șanse de a face cancer la gât față de alte persoane.

Cel mai frecvent și puternic factor de risc este fumatul. Fumătorii, în special cei care au fumat o perioadă mare de timp, sunt cei mai expuși la cancerul de gât.

De asemenea, și alcoolul este un factor de risc foarte important. Persoanele care consumă alcool în cantități mari și pe o lungă perioadă sunt mai expuse la cancerul de gât comparativ cu persoanele care nu beau deloc. Cel mai mare risc însă îl au persoanele care concomitent fumează și consumă alcool în cantități mari. Însă nu toți cei care fumează sau consumă alcool vor dezvolta această boală.

Renunțarea la fumat este foarte importantă și benefică în orice moment. În cazul persoanelor care au deja cancer la gât renunțarea la fumat poate reduce șansele de reapariție a cancerului după tratament, precum și șansele de apariție a altor tipuri de cancer cauzate de fumat, precum cancerul pulmonar, cel esofagian sau oral.

Care sunt simptomele de cancerla gât?

Simptomele de cancerla gât depind de dimensiunea și localizarea tumorii. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Vocea răgușită sau alte schimbări ale vocii ce durează mai mult de 3 săptămâni;
  • Durerea în gât sau problemele la inghtire ce durează mai mult de 6 săptămâni;
  • O excrescență în gât;
  • Problemele de respirație;
  • Tusea care nu dispare;
  • Durerea de ureche ce nu dispare.

Aceste simptome pot fi cauzate de cancer la gât sau de alte probleme de sănătate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să consulte un medic cât mai curând posibil.

Cum este diagnosticat cancerul la gât?

Dacă aveți simptome ce sugerează cancerul la gât, medicul va examina gâtul pentru a identifica umflături, noduli sau alte probleme. Testele ce se pot efectua pentru certitudine includ:

  • Laringoscopie indirectă. Medicul se folosește de o oglindă pentru a vizualiza interiorul gâtului și laringele. Se vor urmări corzile vocale, dacă se mișcă normal atunci când produceți anumite sunete.
  • Laringoscopie directă. Medicul folosește un tub cu lumină (laringoscop) pentru a vizualiza gâtul și laringele.
  • Biopsie. Se prelevează, sub anestezie, o parte din țesut pentru a fi examinată la microscop. Aceasta este singură metodă prin care se pot vedea cu certitudine celulele canceroase.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie și gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.