Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Calatoria intr-o tara tropicala: ce masuri trebuie luate

20 iulie 2015
Share

A venit vara si cu totii asteptam concediul. Suntem in cautare de mare, soare si de locuri minunate din toata lumea. Astfel, calatoriile catre tarile tropicale sunt in continua crestere, tot mai multe persoane visand la o plaja cu nisip fin, palmieri si cocktail-uri tropicale servite pe malul marii. Insa, pentru a face o astfel de calatorie, trebuie sa va informati cu mult timp inainte depre ce masuri de protectie puteti lua, care sunt riscurile si care pot fi semnele de ingrijorare care pot aparea la intoarcere.

In urma unor statistici efectuate pe cazurile medicale care s-au ivit in urma unei calatorii intr-o tara tropicala, s-a constatat ca unul din doi calatori are o problema de sanatate, iar un calator din doi are un episod de diaree. Scopul consultatiei inainte de a calatori nu este de a crea o stare de angoasa cu privire la riscurile potentiale ale unui voiaj, ci de a evalua aptitudinea de a calatori, de a oferi sfaturi de preventie (vaccinari, profilaxia malariei), de a explica si a prescrie tratamente pentru diareea calatorului, zgarieturi sau taieturi, de a oferi niste reguli de conduita care pot scadea riscul de boala. Riscul evenimentelor nedorite este considerabil mai mic pentru o persoana informata, iar cea mai buna metoda de a evita orice tip de problema medicala este sa planificati totul din timp.

Este recomandat sa va consultati medicul cu cel putin 6 saptamani inainte de plecare, avand astfel timp destul pentru vaccinari, procurarea medicamentelor si pentru a va face asigurarea de sanatate. Medicul trebuie informat despre locatia sau tara in care mergeti, intrucat exista probleme medicale specifice fiecarei zone. De exemplu, in Africa Subsahariana predomina malaria si febra tifoida, iar in Asia izbucnesc periodic focare de holera.

 

Vaccinari recomandate inainte de plecarea in concediu

Medicul dumneavoastra de familie este cel mai in masura sa va indrume catre clinicile specializate care pot efectua vaccinarile.

  • Vaccinarea antihepatita A – este necesara pentru calatoriile in tarile in curs de dezvoltare (Africa Subsahariana, India), unde acest tip de boala infectioasa este foarte frecventa.
  • Imunizarile copiilor – daca veti calatori impreuna cu cei mici, atunci este recomandat sa va asigurati ca acestia sunt cu vaccinarile la zi (antipoliomielita, antidifterie, rubeola).
  • Vaccinarea impotriva febrei galbene – este obligatorie daca ajungeti intr-o tara din Africa sau America de Sud. Febra galbena se transmite prin tantari si se manifesta prin febra, dureri de cap, icter (ingalbenirea pielii), varsaturi si sangerari nazale sau stomacale.
  • Vaccinarea antigripala este indicata in special persoanelor mai in varsta si copiilor.

Pentru Africa si Asia se recomanda vaccinarile antidifterie, antihepatita A si B, antituberculoza, antifebra tifoida si antitetanos, iar pentru America Centralasunt recomandate cele impotriva hepatitei A, febrei tifoide si febrei galbene.

In cazul in care planuiti o calatorie intr-o zona de risc pentru malarie (Africa Subsahariana, Asia de Sud, America Centrala si de Sud, Caraibe),trebuie sa luati in considerare si masurile de protectie pe care le puteti lua, precum purtarea hainelor lungi, utilizarea insecticidelor, chimioprofilaxia specifica.

  • Malaria este transmisa prin intermediul unui tantar (anofel) si se manifesta prin numeroase semne si simptome: febra, frisoane, dureri musculare, diaree, afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale, chiar coma, convulsii sau stare de soc, ce pot duce la deces in lipsa unui tratament adecvat.
  • Febra tifoida este cauzata de Salmonella typhi si se intalneste mai des in Africa Subsahariana. Se manifesta prin febra crescuta, somnolenta dimineata si insomnie noaptea, marirea splinei si diaree.

Masurile de profilaxie generale, ce trebuie luate in cazul unei calatorii intr-o tara tropicala sunt: respectarea igienei alimentare, folosirea insecticidelor, evitarea contactului cu animalele, cu apele dulci sau din surse nesigure, precum si mersul cu picioarele goale.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.