Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Analize medicale preventive

29 iunie 2022
Share
Analize medicale preventive

Controlul medical preventiv reprezinta o evaluare a riscului de imbolnavire cu ajutorul testelor screening, dublat de anumite vaccinari dar si de sfaturi cu privire la un stil de viata sanatos oferite de medic. Este un consult diferit de vizita la medic pentru o anumita durere (cum ar fi de exemplu o durere de spate). Un set de analize medicale preventive se face cu scopul de a va mentine starea de sanatate si de a identifica din timp anumite afectiuni care ulterior sa fie tratate mai usor.

Exista recomandari specifice in functie de virsta. De asemenea, intervalele de timp recomandate se refera la persoanele sanatoase, cu risc mediu de imbolnavire. Vorbiti cu medicul de familie despre testele sau imunizarile de care aveti nevoie si despre setul anual de analize medicale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

TESTE SCREENING

Testarea vederii, auzului si ingrijirea cavitatii bucale.

Dintii si gingiile
Mergeti la dentist o data sau de doua ori pe an. Periati-va dintii dupa mese cu o periuta care sa nu raneasca gingiile. Folositi pasta de dinti cu fluor. Mincati dulciuri putine, mai ales intre mese. Nu fumati!
Auzul
Scaderea auzului este una din cele mai frecvente probleme de sanatate; riscul creste dupa virsta de 50 ani. Va puteti da seama daca aveti o problema de auz daca faceti eforturi pentru a intelege o conversatie sau daca dati prea tare radioul sau televizorul, fapt care ii deranjeaza pe cei din jur.

Vederea
Persoanele peste 45 ani se confrunta cu probleme legate de vedere mai frecvent decit cele tinere. Incepind cu virsta de 65 ani, este bine sa mergeti la oftalmolog regulat.

DEPISTEAZA DIN TIMP

Hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala (TA) marita poate duce la o boala de inima, accidente vasculare cerebrale sau afectiuni renale. Este mai frecventa dupa 45 ani. Exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sint doua modalitati prin care puteti controla tensiunea arteriala. In cazul in care TA nu are valori normale, exista medicamente care sa ii regleze valoarea.
Masurati-va TA la fiecare 2 ani daca valorile sint mai mici de 120/80 mm Hg si la fiecare an daca valorile sint cuprinse intre 120 – 130 / 80 – 90 mm Hg.

Valori crescute ale colesterolului
Prea mult colesterol poate duce la blocarea vaselor de singe fiind o cauza majora de aparitie a unei boli de inima. Pentru a scadea nivelul de colesterol si a-l mentine in limite normale trebuie sa mincati sanatos, sa va controlati greutatea si sa faceti miscare.

Masurati-va nivelul de colesterol incepind cu virsta de 45 ani (sau de la virsta de 20 ani daca aveti si alti factori de risc: sinteti fumatoare, aveti diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau in familie exista persoane bolnave de inima).

Diabet zaharat
Diabetul este o afectiune caracterizata prin complicatii ce apar in timp: boli cardiace si renale, pierderea vederii, accidente vasculare cerebrale, amputarea piciorelor etc. Diabetul zaharat tip II (non-insulinodependent) apare de obicei dupa virsta de 45 ani. Miscarea, dieta sanatoasa si mentinerea greutatii normale pot scadea riscul dumneavoastra de a face DZ.
Incepind cu 45 ani si apoi la fiecare trei ani, masurati-va nivelul de glucoza din singe daca aveti hipertensiunea sau colesterolul crescut.

Osteoporoza
Osteoporoza sau „subtierea oaselor” permite ca acestea sa se rupa mult mai usor. Apare mai frecvent dupa menopauza, deoarece organismul produce mai putin estrogen (un hormon care protejeaza oasele). Un test care masoara densitatea osoasa (densitometrie) poate determina daca oasele dumneavoastra sint predispuse la fracturi. In acest caz, medicul poate sa va recomande un anumit medicament care sa reduca riscul de fractura.
Femeile peste 65 ani ar trebui sa faca acest test (osteodensitometria). Daca aveti intre 60 – 64 ani si sinteti slaba (mai putin de 70 kg) ar trebui sa faceti acest test incepind cu virsta de 60 ani.

Cancerul colorectal
Este al doilea ca frecventa, dupa cancerul de plamini. Daca este descoperit din timp poate fi tratat. Exista mai multe teste care se pot folosi separat sau in combinatie recomandate dupa 50 de ani.

Cancerul de sin
Este cel mai comun tip de cancer la femeie. Incepind cu virsta de 40 ani, riscul dumneavoastra de a face cancer de sin creste, fiind cu atit mai mare daca mama sau sora au avut aceste tip de cancer
Dupa 40 de ani se recomanda o mamografie o data pe an sau o data la doi ani.

Cancerul cervical
Toate femeile care sint sau au fost active sexual sint la risc de a face cancer cervical. De aceea, fiecare femeie care este activa sexual sau are peste 21 ani ar trebui sa-si faca un test Papanicolau la fiecare trei ani.

VACCINARI

Puteti preveni anumite boli vaccinindu-va.

Vaccinarea impotriva rubeolei.
Este foarte importanta, in special pentru femeile care vor sa aiba copii. Daca in timpul sarcinii faceti rubeola, puteti sa pierdeti sarcina sau copilul se poate naste cu malformatii.

Vaccinarea impotriva tetanosului
Cele mai multe persoane au nevoie de o vaccinare la 10 ani.

Vaccinarea impotriva gripei
Aceasta se recomanda mai ales celor cu boli cronice, HIV/ Sida si celor care lucreaza cu persoane bolnave.

Vaccinarea impotriva pneumoniei
Se recomanda dupa virsta de 60 ani (sau inainte, daca aveti o boala cronica sau cancer).

Vaccinarea impotriva hepatitei B
Vorbiti cu medicul pentru a vedea daca aveti nevoie de acest tip de vaccin (in cazul in care aveti contact sexual cu mai mult de un partener, ati avut o boala cu transmitere sexuala in urma cu 6 luni etc.)

Dr. Ileana Andreescu
Medic specialist pneumolog
Underwriting Manager
Medicover

Nota pentru articolul «Analize medicale preventive»:3.80/ 5 (5 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.