Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Cum facem fata alergiilor atunci cand avem astm

9 decembrie 2013
Share

Astmul este in corelatie cu alergiile, iar evitarea factorilor alergeni reprezinta o parte importanta in mentinerea acestuia sub control. Sistemul imun al organismului are rolul de a ne proteja de bacterii si virusuri, iar alergiile apar atunci cand sistemul imun apara corpul de o substanta care nu dauneaza. Atunci cand intram in contact cu factori alergeni, corpul produce anticorpi IgE, ce duc la o serie de reactii ce cauzeaza stranutul si producerea de mucus nazal.

Simptomele astmului alergic includ tuse, wheezing (respiratie suieratoare), scurtarea respiratiei si respiratie rapida. Substantele iritantepot induce o criza de astm, chiar daca acestea nu produc o reactie alergica: fumul de tigara, poluarea aerului, aerul rece, parfumante chimice puternice sau emotii puternice.

 

Iata ce produse ar trebui sa evitam atunci cand avem astm

  • Odorizantele de aer. Poate avem impresia ca, atunci cand le folosim, purificam aerul, insa odorizantele – fie sub forma de spray, fie ca le bagam in priza – ne pot duce la stranutat si respiratie suieratoare. Multe dintre aceste produse doar mascheaza mirosurile neplacute in loc sa le elimine. Deci, renuntati la parfumantele speciale pentru casa si masina.
  • Vopseaua. Va ganditi sa rezugraviti dormitorul? Substantele din vopsea pot declansa crizele de astm si alergiile. Optati pentru vopseaua cu logo „vopsea verde”, pentru a le identifica pe cele cu zero substante volatile si alte chimicale.
  • Fructele proaspete. Daca polenul va face rau, atunci si unele fructe (mere, pere, banane si piersici) pot avea aceeasi actiune. In unele cazuri, alergia poate deveni mai severa si este indicat sa cereti sfatul unui medic alergolog.
  • Medicamentele pentru durere. Pentru cele mai multe persoane cu astm, aspirina si antiinflamatoarele nesteroidiene sunt bune de luat in cazul unei dureri de cap sau de spate. Insa, aproximativ 3-5% dintre persoanele care au astm au o forma sensibila la aspirina, iar ingestia acesteia sau a antiinflamatoarelor nesteroidiene poate declansa o criza.
  • Condimentele. Scortisoara, usturoiul, cardamomul si alte condimente dau arome deosebite multor feluri de mancare. Insa, pentru multe persoane, acestea pot provoca o reactie alergica. Sunt folosite si in produsele cosmetice si apar intotdeauna pe etichete, fiind greu de evitat in acest caz.
  • Vinul. Multe persoane sunt alergice la aditivii alimentari, precum nitratii, intalniti in carnea procesata si in sulfitii din vin. Sulfitii pot determina crize de astm persoanelor sensibile la aceste chimicale. Daca banuiti ca aveti o alergie la aditivii alimentari, consultati un medic alergolog. Acesta va poate face niste teste si va poate indica tratamentul adecvat.
  • Bradul de Craciun. Un brad natural va poate face sarbatorile de iarna frumoase si stralucitoare – pana devine un factor alergen. Brazii vin din spatii deschise, unde alergenii (fertilizatori, polen) se instaleaza pe el. Spalati crengile bradului cu apa si lasati-l sa se usuce inainte sa-l aduceti in casa. Apoi, nu-l tineti in casa mai mult de o spatamana. Daca aceasta metoda nu da rezultate, optati pentru un brad artificial. Asigurati-va, insa, ca este curat si fara praf atunci cand il instalati in casa.
  • Fumul de lemne. Stralucirea blanda si mirosul de lemn dintr-un semineu – ce poate fi mai confortabil? Din pacate, focul elimina particule si gaze iritante ce pot agrava astmul si alergiile. Este recomandat sa optati pentru semineu cu gaz sau propan, in locul celui traditional.
  • Renovarea locuintei. Multe dintre materialele folosite pentru a face locuinta sa arate minunat – inclusiv plasticul, lemnul, podeaua de vinil, vopseaua si tapetul – pot elimina componente volatile organice. Izolati restul casei cu folii protectoare atunci cand renovati o incapere, aerisiti camera multe saptamani dupa si purtati echipament de protectie la manuirea acestora.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.