Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Astmul si alergiile – intrebari frecvente

11 octombrie 2011
Share

Ati avut o criza sau crize repetate de respiratie suieratoare? Ati avut tuse suparatoare noaptea sau respiratie suieratoare dupa efort fizic? Daca ati raspuns afirmativ la cel putin o intrebare, este posibil sa aveti astm. In aceste conditii, ne-am propus sa raspundem celor mai frecvente intrebari adresate medicilor referitor la alergii si astm.

 

Prevalenta astmului la nivel mondial variaza intre 6 si 12%, in unele tari chiar intre 18 si 20%. In Romania, se estimeaza ca 5-7% din populatie este astmatica. Prevalenta cumulativa a bolilor alergice depaseste 20%. In tarile dezvoltate s-a atins un platou, Romania fiind inca in faza de crestere a prevalentei.

 

  • Care este varsta la care se manifesta alergiile?

Alergiile se pot manifesta din primele luni de viata pana la batranete, in general fiind apanajul copiilor si adultilor tineri. Pe masura ce inaintam in varsta, frecventa alergiilor scade, dar creste cea a bolilor si sindroamelor cu masca alergica.

 

  • Din ce cauza se agraveaza alergiile primavara si toamna?

Aceasta agravare este valabila pe teritoriul Romaniei, din cauza polenurilor de primavara (in special arbori – arin, alun, mesteacan, salcie, plop) si toamna (pelin, pelinita) ori a sezoanelor de inmultire a acarienilor si fungilor. Alte cauze sunt reprezentate de reactivitatea imuna modificata la trecerea iarna/primavara, dar si de faptul ca, la sfarsitul verii si inceputul toamnei, tractul respirator este mult mai reactiv la cantitati mici de alergeni, din cauza unui efect inflamator de sumatie, exercitat in special de catre polenuri.

 

  • Cate crize astmatice pot aparea intr-un an?

Astmul este un sindrom heterogen, atat ca manifestari, cat si ca mecanism de producere si raspuns la tratament. Exista pacienti care pot face crize izolat, strict la expunerea la un alergen/trigger, care nu se manifesta lungi perioade, uneori ani, dar si pacienti care dezvolta crize zilnic.

 

  • Care sunt simptomele astmului?

Manifestarile bolii nu sunt specifice pentru astm, ele pot fi intalnite si in multe alte boli pulmonare sau cardiace: senzatie de apasare pe piept, respiratie dificila, in special la expiratie (pacientul poate trage aer in piept, dar este dificil sa-l dea afara), zgomot la respiratie, tuse chinuitoare, de obicei neproductiva, daca nu coexista si o infectie respiratorie. Frecvent, aceste simptome se asociaza, uneori insa tusea este singura manifestare a bolii – astmul tusigen.

 

  • Poate declansa o raceala banala astmul?

Astmul se declanseaza uneori in timpul unei infectii respiratorii, in special virale. La copil, infectiile cu virus sincitial respirator, dar si cu rhinovirusuri, aparute in primii ani de viata, pot favoriza dezvoltarea astmului.

 

  • Ce implicatii are fumatul/fumul de tigara in manifestarea simptomelor astmului?

Legatura dintre astm si fumat este complexa: fumatul matern predispune copilul la alergii si astm. Fumatul determina o deteriorare progresiva a functiilor pulmonare care, in cazul unei boli cronice cum este astmul, este accentuata si ireversibila. Fumatul interfereaza cu raspunsul la medicatie si poate determina aparitia altor boli pulmonare: bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), cancer pulmonar, alte cancere aero-digestive.

 

  • Poate influenta stresul aparitia astmului?

Stresul nu determina aparitia astmului, dar, la persoanele la care boala este instalata, poate mari sansele declansarii crizelor astmatice.

 

  • Ce trebuie facut in cazul unei crize de astm?

Este de dorit ca pacientul sa beneficieze de ajutor medical calificat, ce ii poate stabili diagnosticul corect, accesul la oxigenoterapie, administrarea corecta a terapiei bronhodilatatoare inhalatorii si, daca este cazul, a terapiei injectabile antiinflamatoare (cu/fara bronhodilatatoare).

 

  • Persoanele cu astm pot practica sport?

In primul rand, trebuie spus ca exista astm de efort, declansat de o anumita intensitate a efortului fizic, dar si alte forme de astm care au si cota de efort. In ambele situatii, daca boala este bine controlata terapeutic, pacientul poate practica sport, chiar de performanta. Departe de a fi contraindicat, sportul trebuie practicat constant de catre astmatici, in vederea dezvoltarii volumelor si debitelor pulmonare.

 

 

Dr. Violeta Perlea,

Medic primar alergologie si imunologie,

Centrul Medical Medsana,

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.