Revista care te menține sănătos

Știri

A fost realizat primul transplant de telocite in tesutul cardiac

28 noiembrie 2012
Share

Cercetatorii chinezi, sub indrumarea Prof. Dr. DQ Cai, director al Key Laboratory for Regeneration Medicine, China, au realizat primul transplant experimental de telocite in inima post-infarct miocardic la sobolanii de laborator. Rezultatele acestuia au aratat o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave.

Academicianul roman Laurentiu M. Popescu, supranumit si „parintele” telocitelor, detine un rol extrem de important in aceasta reusita, dat fiind faptul ca a fost primul medic care a descoperit conceptul de telocite in anul 2010. „Injectarea telocitelor post-infarct miocardic imbunatateste semnificativ performanta cardiaca, ceea ce deschide o reala perspectiva (circa 2-3 ani) pentru repararea inimii post-infarct si la om prin folosirea concomitenta de celule stem cu telocite”, a declarat acesta.

In plus, o alta descoperire realizata recent a demonstrat faptul ca numarul de telocite din inima umana creste semnificativ de la nastere si pana la varsta de 20 de ani, iar spre batranete se inregistreaza o diminuare progresiva.

Cu aceasta ocazie, rectorul UMF „Carol Davila”, academician Ioanel Sinescu, a facut si o scurta prezentare a proiectului ce are in vedere infiintarea unui Institut de Cercetare Stiintifica in anul 2013, ce va beneficia de multiple colaborari cu centre europene performante.

Specialistii sunt optimisti si spun ca in cativa ani, transplantul de telocite si celule stem va fi posibil si pe subiecti umani, crescand astfel sansele de supravietuire in urma unor afectiuni grave, pornind de la boli ale ficatului, rinichilor, inimii, inclusiv ale creierului.

Transplantul a fost realizat in unul dintre cele mai mari laboratoare din lume, Guangzhou, din China.

Paula Rotaru

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.