Revista care te menține sănătos

Medicină generală

9 consecinte ale deshidratarii

23 iulie 2018
Share

Nu este nevoie de prea mult timp sa va deshidratati. Pierderea unui procent de 1.5 de apa din totalul de 60% ce se gaseste in organism duce la o deshidratare usoara.

Deshidratarea poate fi daunatoare prin mai multe moduri si nu doar prin senzatia de sete.

Iata care sunt consecintele deshidratarii asupra organismului si ce trebuie sa faceti pentru a ramane hidratat.

1. Respiratia urat mirositoare

Este usor sa uitati sa beti apa in timpul unei zile agitate, insa consecintele pot aparea la sfarsitul zilei, atunci cand observati ca respiratia este urat mirositoare. Saliva are proprietati antibacteriene foarte importante. Atunci cand sunteti deshidratat, cantitatea de saliva scade, pemitand bacteriilor sa patrunda la nivel oral. Este necesar sa consumati multa apa.

 2. Pofta de dulce

Deshidratarea se poate masca prin senzatia de foame, in special prin pofta de dulce. Acest lucru apare in special dupa sport. Atunci cand faceti exercitii fizice intr-o stare de deshidratare, utilizati glicogenul (un carbohidrat stocat in organism) la o rata mai crescuta, ceea ce face ca acesta sa se consume mai repede. Deci, atunci cand terminati exercitiile fizice, veti simti nevoia sa consumati carbohidrati pentru a inlocui depozitele de glicogen.

 3. Pielea uscata

Mentinerea sanatatii pielii implica o buna hidratare, in special din interior catre exterior, si nu neaparat invers. In functie de stilul de viata pe care il aveti, trebuie sa ajustati cantitatea de apa pe care o consumati. De exemplu, daca faceti exercitii fizice in fiecare zi sau daca sunteti un mare consumator de cafea, trebuie sa consumati mai multa apa zilnic. Exercitiile fizice favorizeaza transpiratia, iar cofeina este diuretica, rezultand o deshidratare mai rapida.

 4. Oboseala

Oboseala resimtita in special in mijlocul zilei poate fi mai mut decat credeti din cauza deshidratarii. Atunci cand sunteti deshidratat, tensiunea arteriala scade, rata inimii creste, iar fluxul sangvin din creier incetineste. Toti acesti factori duc la aparitia oboselii. De asemenea, lipsa apei din muschi favorizeaza aparitia dificultatilor la indeplinirea sarcinilor fizice.

decupat deshidratare5. Schimbarile de dispozitie

Atunci cand va simtiti anxios sau iritat, puteti bea un pahar cu apa pentru a va reveni. Efectele neurologice ale deshidratarii implica iritabilitate, scaderea capacitatii de concentrare si diminuarea atentiei.

6. Crampele musculare

O cantitate mica de apa cauzeaza o circulatie sangvina deficitara, ce duce la aparitia crampelor musculare. Corpul va proteja organele interne si va scoate din muschi lichidele. Crampele musculare pot fi extrem de dureroase. De asemenea, schimbarile nivelului de sodiu si potasiu aparute in urma transpiratiei pot duce la aparitia crampelor musculare.

7. Ameteala

Atat muschii, cat si creierul au parte de o circulatie sangvina defectuoasa atunci cand sunteti deshidratat, ceea ce poate duce la ameteli. In plus, deshidratarea usoara va poate afecta abilitatea de a indeplini anumite sarcini mentale.

 8. Durerile de cap

Deshidratarea poate cauza aparitia durerilor de cap prin mai multe moduri. Lipsa apei afecteaza nivelul serotoninei din organism, ceea ce duce la aparitia durerii de cap. In plus, vasele mici de sange din creier raspund rapid la deshidratare, ducand la durere severa si migrene. Incercati sa beti unul sau doua pahare de apa atunci cand va doare capul sau consumati fructe bogate in apa. Veti observa cum durerea de cap dispare.

 9. Constipatia

Atunci cand sunteti deshidratat, corpul compenseaza prin extragerea lichidelor din scaun, facandu-l mai tare si mai dificil de evacuat. Trebuie luat in considerare, insa, ca aceasta poate sa apara si din cauza anumitor medicamente, afectiuni medicale sau din cauza lipsei fibrelor din alimentatie. In aceste cazuri, o cantitate mai mare de apa poate sa nu ajute.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.