Revista care te menține sănătos

Ghid practic

5 semne ale carentei de vitamina D

31 mai 2013
Share

Necesarul de vitamina D trebuie asigurat de timpuriu pentru buna functionare a organismului pe termen lung. De-a lungul timpului, studiile de specialitate au relevat faptul ca administrata constant, vitamina D este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii oaselor.

Multi considera ca mentinerea unor obiceiuri alimentare sanatoase este suficienta, insa putine alimente contin in mod natural cantitati semnificative de vitamina D. Pentru a obtine doza necesara de vitamina D, indicat este sa consumati doua portii de peste gras (somon sau macrou) de doua ori pe saptamana, sau sa luati suplimente cu vitamina D. Aceasta vitamina intervine in procesul de osificare prin: stimularea absorbtiei intestinale a calciului si fosforului, asigurarea fixarii osoase a calciului si fosforului, rezultand o mineralizare osoasa corecta si, la nivel renal, creste reabsorbtia tubulara de calciu.

Cum ne dam seama ca avem carenta deficit de vitamina D?

Lipsa vitaminei D declanseaza o serie de afectiuni ce au consecinte serioase atat la adulti (osteomalacie), cat si la copii (rahitism). Daca aveti oricare dintre afectiunile de mai jos, trebuie sa consultati medicul pentru suplimentarea acestei vitamine.

  • Slabiciune musculara: potrivit unor studii recente, slabiciunea musculara este de obicei cauzata de carenta vitaminei D. Astfel, pentru functionarea corespunzatoare a muschilor, este nevoie si de vitamina D.
  • Psoriazis: intr-un studiu realizat in Marea Britanie, s-a descoperit ca, administrata sub forma de supliment alimentar, vitamina D a fost foarte utila in controlul simptomelor psoriazisului.
  • Astm: vitamina D poate reduce severitatea crizelor de astm. Cercetarile efectuate in Japonia au aratat ca acestea au fost semnificativ reduse la persoanele care luau zilnic un supliment de vitamina D (1.200 UI – unitati internationale) pe zi.
  • Afectiuni gingivale: carenta vitaminei D poate determina afectiuni ale gingiei si, in unele cazuri, fracturi ale maxilarelor. Cel mai important rol in mineralizarea tesuturilor dentare il are vitamina D. In lipsa ei, se produce rahitismul, caracterizat si prin intarzieri in eruptia dentara, iar la adulti favorizeaza osteoporoza.
  • Probleme cardiovasculare: cercetarile efectuate de curand la Universitatea Harvard au descoperit ca femeile cu un nivel scazut de vitamina D au prezentat un risc cu 67% mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Ce factori determina carenta de vitamina D?

O cauza frecventa de hipovitaminoza D este expunerea slaba la radiatiile ultraviolete. Acest caz este des intalnit in lunile de toamna-iarna si in zonele geografice care nu permit o expunere eficienta si de durata. De asemenea, persoanele cu pielea mai inchisa au nevoie de o expunere la soare mai indelungata fata de cele a caror piele este normal pigmentata, pentru a fabrica o cantitate suficienta de vitamina D.

Cristina Ionescu

Sursa: www.naturalnews.com  

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.