Revista care te menține sănătos

Știri

2 virusuri descoperite recent ar putea schimba definitia vietii

1 august 2013
Share

Oamenii de stiinta de la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Marsilia, Franta, au descoperit doua noi virusuri cu trasaturi atat de neobisnuite, incat e posibil sa-si revizuiasca parerile asupra lumii vii. Existenta acestor specii virale, de dimensiuni atat de mari si cu unele caracteristici care le apropie de bacterii, sterge granita dintre virusuri si lumea vie. Cercetari viitoare ar putea identifica forme de viata intermediare intre organismele celulare si virusuri, stabilind o continuitate intre cel doua categorii.

Speciile nou-descoperite sunt atat de mari, incat pot fi vazute cu un microscop optic traditional. Ele au lungimea de un micrometru si un numar de gene uimitor de mare: circa 2.500. Chiar si oamenii de stiinta au fost surprinsi de acest lucru. Unul dintre virusuri, Pandoravirus salinus, a fost descoperit in Chile, la gurile raului Tunquen, iar celalalt, Pandoravirus dulcis, a fost identificat in malul de pe fundul unui lac cu apa dulce, nu foarte adanc, din apropiere de Melbourne, Australia. Elucidarea functiilor lor biochimice ar putea fi de mare interes pentru biotehnologie si aplicatii biomedicale. De aceea, cercetatorii intentioneaza sa propuna un proiect amplu de studiere a genomului pandoravirusurilor.

Pana la descoperirea celor doua, cel mai mare virus era Mimivirusul, care a fost scos la iveala accidental, in urma cu circa zece ani.

Cristina Ionescu

Sursa: Live Science

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.