Revista care te menține sănătos

Nutriție

Vreti sa slabiti fara efort? Alegeti cafeaua verde

20 iulie 2016
Share

Una dintre cele mai mari „descoperiri” ale omului este cea a plantei de cafea. Cel putin asa ar spune impatimitii acestei licori, care nu sunt deloc putini. Si nu e vorba numai despre gust sau aroma. Cercetari recente leaga consumul moderat de cafea de diferite efecte benefice, inclusiv de protectia anticanceroasa. 

Ca bautura, cafeaua este oricum considerata principala sursa de antioxidanti din zona vestica a globului. Da, pentru ca este consumata constant de un mare numar de oameni. Insa, inainte de a ajunge in cafetiere, espressoare sau ibrice boabele de cafea sunt prajite. Bobul de cafea este initial verde, culoarea bruna capatand-o dupa un process complex, numit torefactie (un tip de prajire controlata). Dar si cafeaua verde are anumite avantaje asupra consumatorului, fiind, in ultimii ani, folosita cu succes si in curele de slabire. Fie ca atare, fie sub forma de extract in suplimentele alimentare, cafeaua verde s-a dovedit de un real folos in lupta cu kilogramele in plus.

Abunda in antioxidanti care topesc grasimea

Dintre acestia, acidul clorogenic pare a fi principalul compus care intervine in stimularea metabolismului si in slabit. Acidul clorogenic ar scadea absorbtia carbohidratilor si ar reduce cresterile postprandiale masive ale glicemiei. Acest lucru a fost verificat in studii efectuate pe subiecti umani, insemnand o valoare adaugata mai ales in cazul subiectilor care au si diabet zaharat. Alte studii, efectuate pe animalele de laborator, au indicat ca acidul clorogenic reduce greutatea, scade absorbtia lipidelor din alimentele consumate, a depozitelor de lipide din ficat si amelioreaza actiunea unei substante numite adiponectina, care „arde” grasimea.

Acidul clorogenic ar imbunatati si nivelurile colesterolului si trigliceridelor plasmatice (tot in stadiul experimental la animale), ceea ce este important in protectia inimii. Alte studii au aratat si efecte moderate asupra scaderii hipertensiunii arteriale.

Ce efecte are cofeina

La efectele acidului clorogenic si ale altor antioxidanti din cafeaua verde se adauga si cofeina, care este prezenta in mod obisnuit in bobul de cafea. Despre ea este deja stabilit de mult timp ca are o actiune de stimulare metabolica si ca poate induce o pierdere in greutate care variaza intre 3 si 11%. Cofeina din cafeaua verde este maigreu de utilizat de organism. Pentru ca bobul nu este tratat termic, cofeina ramane legata in compusi complecsi.

Ca atare, consumul de cafea verde duce mai putin la efectele adverse care pot aparea in urma consumului excesiv de cafea prajita: tahicardie, extrasistole, neliniste, insomnie etc. Atentie insa: reactivitatea la cofeina poate fi diferita, deci daca va stiti sensibili, nu consumati mai multa cafea verde decat va puteti permite.

Gust diferit

De mentionat ar fi faptul ca gustul cafelei verzi este diferit de cel al cafelei prajite. Multi dintre noi sunt uimiti, asteptandu-se la clasicul si familiarul gust. Cafeaua verde preparata ca infuzie are gustul unui ceai din plante, la care, de multe ori, producatorul adauga substante aromate de tipul scortisoarei sau al ghimbirului, pentru o mai mare savoare. Exista, desigur, suplimente alimentare cu extracte din cafea verde care ne simplifica mult viata si care sunt usor de consumat.

Sfatul specialistuluishutterstock 96387227 2

In concluzie, cafeaua verde ne poate ajuta sa slabim, are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale si asupra metabolismului glucidelor. Deci, poate fi un aliat al unor probleme de sanatate sau ponderale cu care se confrunta multe persoane. Desigur ca, in cadrul unui stil de viata sanatos, cu aport caloric adecvat si cu multa miscare, cafeaua verde poate facilita pastrarea unei greutati normale, aducand, in plus, si celelalte avantaje ale alimentelor pline de antioxidanti.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.