Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Uter

21 martie 2023
Share

Uterul este un organ muscular cavitar al aparatului genital feminin, destinat sa gazduiasca oul fecundat pe timpul perioadei sale de dezvoltare si sa-i expulzeze atunci cand a ajuns la maturitate.

Uter, structura

In afara sarcinii si in timpul activitatii genitale, de la pubertate pana la menopauza, uterul este un organ de dimensiuni mici (7 sau 8 centimetri inaltime), amplasat in micul bazin, intre vezica in fata, si rect, in spate. In forma de con, cu varful in jos, uterul cuprinde o parte umflata, corpul uterin, pe care se prind cele doua trompe uterine. Cavitatea corpului uterin este tapetata cu o mucoasa, endometrul. Extremitatea sa inferioara, colul uterin, se deschide in vagin.

Uter, fiziologie

Mucoasa uterina sufera transformari ciclice, sub influenta hormonilor ovarieni: stratul sau superficial se elimina in timpul fluxului menstrual. In timpul sarcinii, oul fecundat se implanteaza in aceasta mucoasa, iar placenta se dezvolta aici. Tunica musculara neteda a uterului, miometrul, se ingroasa, ea se contracta pentru a expulza fatul.

Uter, patologie

Aceasta este dominata de anomaliile fizice (malformatii si malpozitii), infectiile si tumorile benigne si maligne.

Malformatiile uterului rezulta dintr-o tulburare a dezvoltarii embrionare (organogeneza). Ele cuprind:

  • aplazia uterina (absenta completa sau incompleta a uterului), care antreneaza o absenta a fluxului menstrual si o sterilitate definitiva;
  • hemiuterul (semiuterul) sau uterul bicom, caracterizat prin prezenta unuia sau doua coluri, care face totusi posibila o sarcina;
  • hipoplazia (uterul de dimensiuni mici);
  • uterul compartimentat (impartit, total sau partial, printr-un sept), cea mai frecventa dintre malformatii, care se gaseste asociata adesea cu o compartimentare a vaginului.

Malpozitiile uterului (anomalii de pozitie ale acestui organ) sunt foarte frecvente. Ele se impart in retroversiuni (inclinarea corpului uterin spre spate) sau retroflexiuni (inclinare a corpului uterin care antreneaza si colul cu ei) si pot provoca dureri in momentul fluxului menstrual (dismenoree) sau al raporturilor sexuale (dispareunie) sau inca tulburari ale mictiunii (disurie). Recurgerea la chirurgie este uneori necesara pentru a suprima durerile.

Infectiile uterului ating colul uterin (cervicita) sau corpul uterin (endometrita). Ele se pot propaga la trompele lui Fallopio (salpingita). Germenii responsabili sunt de cele mai multe ori cei ai bolilor transmisibile sexual.

Tumorile uterului pot fi benigne (fibroame ale corpului uterin, polipi ai colului uterin) sau maligne (cancere). Aceste tumori se traduc adesea prin menoragii (sangerari anormal de abundente in timpul fluxului menstrual) sau prin metroragii (sangerare, chiar minima, survenind in afara fluxului menstrual sau dupa menopauza).

#tags   \