Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Tratati tusea fara medicamente!

15 decembrie 2008
Share

Aparatul respirator este cel mai expus imbolnavirii in sezonul rece. Multe dintre bolile care ne pun sanatatea in pericol pe timp de iarna au ca simptom principal tusea. Ce puteti face pana ajungeti la medicul specialist pentru tratament? O serie de remedii naturale vin in sprijinul dumneavoastra si va scapa de disconfortul creat de tuse fara medicamente. Trebuie doar sa va consultati “farmacia casei”.

Tusea este produsa de iritatia mucoaselor cailor respiratorii si tradeaza anumite boli respiratorii care, netratate la timp, pot duce la aparitia unor afectiuni severe (bronsite, laringite, faringite, pneumonii etc.). Aceasta se manifesta printr-o inspiratie scurta, urmata de o expiratie brusca si zgomotoasa, de intensitate si frecventa variabile (insotita de expectoratii). Inainte de a incepe un tratament acasa, este bine sa se efectueze investigatiile medicale de rigoare, pentru a sti exact despre ce afectiune este vorba. In lumina terapiei naturale, tusea beneficiaza de tratament pe baza de ceaiuri si miere de albine. Patlagina, feniculul, talpa gastii, macul rosu, rostopasca, nalba mare si nalba de cultura sunt doar cateva remedii contra tusei.

Tratamente cu buget restrans

Patlagina trateaza tusea productiva
„Farmacia naturii” ne ofera multiple tratamente necostisitoare pentru tuse. Atat pentru cea cu expectoratie, cat si pentru tusea seaca. De exemplu, patlagina, o planta cu proprietati antitusive este recomandata in tratarea tusei productive (cu expectoratie). Se utilizeaza sub forma de infuzie, preparata dintr-o lingura de frunze, adaugate la o cana cu apa. Infuzia rezultata se bea treptat, in cursul zilei, preferabil indulcita cu miere.

Podbalul ajuta expectoratia
Cunoscuta sub denumirea de podbal, aceasta planta are efecte benefice in cazul tusei, ajutand expectoratia. Din doua linguri de frunze de planta, adaugate la o cana cu apa, rezulta o infuzie din care se pot consuma cate doua-trei cani pe zi. Daca doriti sa obtineti o concentratie mai mare, puteti prepara infuzia din trei linguri de planta, la o cana cu apa. Se consuma cate trei linguri, la interval de trei ore.

Nalba mare si nalba de cultura

Nalba mare este un bun antitusiv daca se asociaza cu nalba de cultura. Din radacinile de nalba mare si frunzele si/sau florile de nalba de cultura se obtine o infuzie preparata dintr-o lingura de planta, adaugata la o cana cu apa. Se bea o cana de ceai dimineata si una seara.

Teiul are proprietati calmante
Unul dintre cele mai bune remedii pe care ni le pune la dispozitie natura in accesele de tuse este teiul. El are proprietati calmante in starile neplacute cauzate de tuse. Pentru valentele terapeutice se utilizeaza florile, sub forma de infuzie. Aceasta se prepara dintr-o lingura de flori de tei, la o cana cu apa. Zilnic, se consuma cate doua-trei cani de ceai.

Adjuvante in tusea seaca
Tusea uscata (fara expectoratie) este daunatoare, mai ales cand ajunge la o intensitate mare, solicitand foarte mult aparatul respirator si pe cel cardiovascular. Cele mai eficiente remedii din farmacia casei sunt macul, feniculul, talpa gastii, rostopasca. Ele detin un rol important in combaterea tusei seci, daca sunt utilizate sub forma de infuzie. Dintr-un amestec de 40 g de planta talpa-gastei, 10 g rostopasca, 30 g mac rosu si 20 g fenicul, se obtine o infuzie care se bea indulcita cu miere de albine. Se consuma cate trei linguri la fiecare masa, pana se ajunge la un consum total de doua cani pe zi.

Ce spune specialistul
Medicii atentioneaza asupra faptului ca tusea poate duce la aparitia unor complicatii sau poate ascunde anumite afectiuni severe. „Cand este vorba de o simpla viroza, aceasta se poate trata si acasa, cu ceaiuri si adjuvante indicate in combaterea tusei. Insa, la aparitia asteniei, febrei (39°-40° de grade), stare generala proasta, este obligatoriu sa se solicite consultul unui medic. De asemenea, trebuie mers la specialist atunci cand expectoratia este purulenta”, precizeaza profesor doctor Ioan Paul Stoicescu.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu
medic primar pneumolog
Clinica Gral Medical

Nota pentru articolul «Tratati tusea fara medicamente!»:4.50/ 5 (2 voturi)
#tags   \  

4 comentarii pentru articolul “Tratati tusea fara medicamente!”

  1. N**e**a spune:

    Este periculos sa te tratezi cu fel de fel de remedii cica naturiste daca nu stii exact cauza tusei. Cred ca cel mai bun sfat este sa mergeti la medic pentru ca pot fi diverse cauze… Pentru simple tuse cauzate de raceli folosesc siropul Prospan sau/si inhalatii cu apa sarata. Este valabil si in cazul celor mici pentru ca nu contine conservanti.

  2. s**o** spune:

    folositi cataplasmele cu miere, faina si ulei, poate un picchiar mustar si pentru a combate definiv si rapid tusa luati siropul Prospan. Este util, natural si foarte bun pentru tusa seaca si productiva.

  3. E**l**N**o spune:

    Eu fac deja de vreo 3 ani inhalatii cu nebuliser atit la copii cit si la cei mai mari din familie. Foarte bune sunt picaturile prospan pe care le adaug impreuna cu serulul fiziologic in recipentul pentru solutii. Extraordinar de bune.

  4. M**Go spune:

    EmiliaNico, Prospan sunt si sub forma de pastile efervescente..incearca sa vezi cit de comod si rapid e sa le porti cu tine…si sunt la fel de eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate