Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Transplantare de rinichi

13 decembrie 2010
Share

Transfer al unuia dintre rinichii subiectului donator la un bolnav primitor ai carui rinichi nu mai functioneaza. Grefa de rinichi nu se practica decat la subiectii atinsi de o insuficienta renala grava. Este grefat un singur rinichi, care va fi de ajuns pentru asigurarea functiei renale pentru intregul organism. Donatorul, de cele mai multe ori o persoana decedata, trebuie sa fie apropiat genetic de primitor. Rinichiul grefat este plasat in fosa iliaca, iar vasele sale sunt puse cap la cap cu vasele iliace ale bolnavului, uretera care iese din rinichiul grefat fiind imbinata la vezica bolnavului sau la una din ureterele sale. Dupa transplantare, se prescrie subiectului un tratament imunosupresor cu scopul de a evita respingerea grefonului.

Prognostic – Grefa renala este incununata de succes in mai mult de 80% dintre cazuri, rezultatele fiind inca si mai bune daca donatorul are o buna compatibilitate titulara (grupul HLA) cu primitorul. In caz de rejectie, pacientul trebuie sa-si reia sedintele de dializa. Daca el este sanatos, poate fi incercata o noua grefa.
Sinonim: grefa de rinichi.

Nota pentru articolul «Transplantare de rinichi»:2.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate