Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Top 10 cele mai intalnite probleme de sanatate la femei

24 octombrie 2016
Share

Problemele de sanatate nu tin numai de varsta, ci si de sex. Exista anumite conditii medicale care sunt mai des intalnite in cazul femeilor decat al barbatilor, fie pentru ca sunt legate de hormonii feminini, fie de sistemul reproducator, fie pentru ca s-a dovedit statistic ca femeile sunt mai expuse riscului de a suferi de aceste boli.

Va propunem sa descoperim impreuna care sunt cel mai des intalnite probleme de sanatate in cazul femeilor, dar si explicatiile aferente.

Scleroza multipla

Este o boala des intalnita la femei. Apare, de obicei, intre 20 si 40 de ani, atunci cand teaca de mielina (ce inconjoara si protejeaza fibrele nervoase) este lezata, fapt ce modifica impulsurile nervoase. Este de trei ori mai comuna in cazul femeilor decat al barbatilor. Printre simptomele sclerozei multiple se numara pierderea echilibrului, spasmele musculare, senzatia de amorteala in brate si picioare, constipatia, dificultatile la urinare, ametelile, depresia, confuzia etc.

Lupusul

9 din 10 persoane care sufera de lupus sunt femei. Lupusul este, de asemenea, o boala autoimuna ce apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile sanatoase, articulatiile etc. Simptomele variaza, desi printre cele mai comune se numara oboseala extrema, durerile de cap, articulatiile umflate, caderea parului, eruptii pe fata, febra.

Boala celiaca

Se pare ca, in cazul femeilor, sistemul imunitar este un fel „calcai al lui Ahile” in ceea ce priveste sanatatea. Boala celiaca este o afectiune, ca si celelalte doua de mai sus, autoimuna, declansata de ingestia glutenului, ce duce la aparitia unor leziuni la nivelul intestinului subtire, inclusiv malabsorbtie. Alimentele bogate in grau, orz, ovaz, secara, unele vitamine si suplimente, dar si unele medicamente pot contine gluten. Principalele simptome ale intolerantei la gluten sunt durerile abdominale, diareea, depresia, starea de iritabilitate.

Sindromul de oboseala cronica

Este o afectiune complexa, iar persoanele care se lupta cu aceasta problema se simt foarte obosite, starea lor nu se imbunatateste nici macar in urma mai multor zile de odihna. Apar simptome precum durerile musculare, pierderea memoriei, insomnie etc. Unele taskuri simple, cum ar fi dusul de dimineata, devin foarte greu de indeplinit. Femeile sunt de patru ori mai susceptibile acestui risc, iar de vina ar putea fi anumiti hormoni.

Depresia

Expertii sunt convinsi de faptul ca depresia este de doua ori mai comuna in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. Se pare ca in spatele acestor explicatii ar sta anumite motive biologice. De exemplu, intre menstruatie, nasterea unui copil si menopauza, femeia experimenteaza nenumarate fluctuatii hormonale care o pot afecta.

Sindromul de colon iritabil

Boala este comuna in randul femeilor si afecteaza buna functionare a intestinului gros, iar simptomele pot varia de la diaree la constipatie, crampe abdominale, balonare, gaze, mucus in scaun. S-a constatat insa ca nu afecteaza si alte parti ale corpului sau organe, in afara de cele amintite deja. Depresia, anxietatea si panica sunt legate de debutul sindromului de colon iritabil.

decupat secundara osteoporozaOsteoporoza

Cand o femeie intra la menopauza, automat scade si nivelul calciului din organism, element chimic fundamental in sanatatea sistemului osos. Deficitul de calciu este principala cauza a osteoporozei, una dintre cele mai comune boli intalnite in randul femeilor. Osteoporoza are capacitatea de a slabi oasele, astfel incat femeile sunt mai expuse riscului de fracturare. Osteoporoza apare dupa varsta de 50 de ani.

Cancerul de san

Poate afecta si barbatii, insa femeile sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta boala. In faza de inceput, cancerul de san nu prezinta niciun fel de simptom, de aceea este indicat sa va autoexaminati lunar, la sfarsitul perioadei menstruale. Daca detectati orice fel de schimbari la nivelul sanilor odata cu palparea, acestea sunt semne de avertizare si trebuie sa consultati un specialist. Asadar, ar trebui sa fiti foarte atente.

Bolile de inima

Afecteaza mai des femeile, iar motivul pentru care se inregistreaza un numar mai mare de decese in randul sexului frumos ca urmare a acestora este nediagnosticarea lor la timp. Apar, de obicei, dupa 60 de ani la femeile care sufera de hipertensiune arteriala, la cele care fumeaza si care sunt obeze.

Bolile cu transmitere sexuala (BTS)

Spre deosebire de organul sexual masculin, organul sexual feminin este mai putin protejat, de aceea este mai expus la bolile cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau clamidioza. De asemenea, se pare ca efectele secundare ale acestor boli pot fi mai severe in cazul femeilor. Este necesar sa mergeti la controale ginecologice pentru a nu va expune niciunui risc.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Health.onehowto.com; Huffingtonpost.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.