Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Streptomycin sulphate, flac.inj.

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Liofilizant pentru solutie injectabila 250000 U.I., 750000 U.I., 1500000 U.I.; ct. 1 fl. lofilizant

Indicatii:

IMA, tromboze venoase profunde, embolism pulmonar, tromboze arteriale periferice acute/subacute, boli ocluzive arteriale cronice, ocluzia arterei sau venei centrale a retinei.

Doze:

Sistemic sau local. Pentru tromboliza de durata lunga – initial 250000 U.I. perfuzieintravenos in 30 minute urmata de o doza de intretinere de 100000 U.I./ora (max. 5 zile). Pentru tromboliza de scurta durata cu doze inalte – 1,5 mil UI/ora (timp de 1 ora in IMA si de 6 ore in ocluziile periferice).

Contraindicatii:

Hemoragii interne, accident vascular cerebral recent, interventii chirurgicale intracraniene sau intraspinale, neoplasm intracranian, hipertensiune arteriala severa necontrolabila, tulburari de coagulare necontrolabile, alergie la streptokinaza in antecedente.

Atentionari:

Situatii in care exista risc de sangerare masiv/dificil de stapanit: hemoragii gastrointestinale recente, punctia arterelor mari sau a altor vase necompresibile, interventii chirurgicale recente, traumatisme severe recente; situatii in care exista riscul unui embolism cerebral: endocardita bacteriana subacuta, defect valvular mitral, fibrilatie atriala; afectiuni cerebrovasculare, afectare hepatica/renala severa, afectiuni pulmonare cu caverne (ex. tbc activ), pancreatita acuta, diabet sever, afectiuni trombotice, septice. Sarcina, mai ales in primele 18 saptamani.

Reactii adverse:

Febra, frisoane, cefalee, simptomatologie gastrointestinala, exantem generalizat, dureri musculo-scheletale precoce post-adm. Reactii de tip alergic. Hemoragii: minore sau chiar hemoragii interne severe (gastrointestinale, hepatice, urogenitale, retroperitoneale), hemoragii intracerebrale. in cazul aparitiei de hemoragii severe, trat. se va intrerupe si dupa caz se va adm. un inhibitor de proteinaza (aprotinina). Alte reactii posibile: tulburari de ritm, aritmii de reperfuzie, cresterea tranzitorie a transaminazelor serice si a bilirubinei.