Revista care te menține sănătos

Știri

Programul de fertilizare in vitro, refinantat de Ministerul Sanatatii

11 mai 2015
Share

Dupa ce Ministerul Sanatatii a taiat in 2012 finantarea privind fertilizarea in vitro, lasand Romania singura tara din Uniunea Europeana care sa nu ofere ajutor cuplurilor infertile, acum responsabilii din Sanatate au anuntat reluarea acestui program.

Potrivit Ministerului Sanatatii, 300 de cupluri care nu pot avea copii vor putea beneficia de ajutor pentru fertilizarea in vitro, procedura care costa in jur de 5.000 de euro, din care doar 1.400 de euro sunt decontati de stat.

Conditiile programului de fertilizare in vitro

Pentru a putea beneficia de acest program, cuplurile trebuie sa intre in posesia unei adeverinte medicale, iar femeia trebuie sa aiba intre 24 si 40 de ani, ratele de success fiind mai mari la femeia tanara.

„Fertilizarea in vitro rezolva in medie cam 30% dintre cazuri. Rezultatele variaza insa foarte mult in functie de varsta. Pentru o femeie de 20 si un pic de ani, cu probleme medicale de tip trompe infundate, sansele sunt de pana la 80%, in timp ce pentru o femeie de 40 de ani, chiar si fertilizarea in vitro are sanse minime. O solutie ar fi donarea de ovocite, reglementata in toata Europa, cu exceptia Poloniei. La noi nu exista insa legislatie in acest domeniu”, a declarat Nicoleta Cristea-Brunel, coordonatorul Asociatiei SOS Infertilitatea.

Principalele cauze ale infertilitatii

Potrivit estimarilor, aproape 20.000 de femei ar avea nevoie in fiecare an de tratement pentru

stimularea fertilitatii. Medicii avertizeaza ca situatia se va inrautati, iar in urmatorii ani, din ce in ce mai putini oamenii vor reusi sa aiba copii pe cale naturala. Se pare ca principala cauza care sta la baza acestei probleme ar fi amanarea momentului conceptiei, multe femei alegand sa aiba copii abia dupa varsta de 30 de ani, concentrandu-se mai mult pe cariera.

Stresul zilnic afecteaza functionarea normala a aparatului reproducator, oprind eliberarea hormonului luteinizant (LH), ceea ce impiedica ovulatia. Alte cauze care stau la baza infertilitatii sunt alimentatia nepotrivita si excesele alimentare, fluctuatiile de greutate, sedentarismul, consumul de droguri, de alcool, cofeina, mediul toxic si bolile cu transmitere sexuala.

Pentru ca finantarea statului este partiala, Farmaciile Catena se implica in sprijinirea cuplurilor infertile, oferind reduceri semnificative la produsele de fertilitate. In plus, beneficiati de disponibilitatea produselor intr-un singur loc: https://www.catena.ro/fertilizare/

Alexandra Lupu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.