Revista care te mentine sanatos

Stiri

Stiati ca exista 32 de grupe sangvine?

6 martie 2012
Share

Cercetatorii de la Universitatea Vermont din SUA au descoperit doua proteine unice in compozitia celulelor rosii din sange care confirma existenta a doua grupe sangvine noi. Descoperirea este extrem de importanta, deoarece va reduce semnificativ riscul de incompatibilitate sangvina si va aduce beneficii in domeniul transplantului de organe.

Probabil, majoritatea dintre dumneavoastra cunoasteti cele patru grupe sangvine majore, si anume A, B, AB si 0. Insa, ati auzit pana acum de grupa de sange Kidd, Diego sau Duffy? Probabil ca nu. Exista 28 de astfel de tipuri de sange denumite dupa numele purtatorului, printre acestea numarandu-se si ultimele doua grupe de sange recent descoperite: Langereis si Junior.

In revista Nature Genetics a fost prezentat un raport privind descoperirea a doua proteine, denumite ABCB6 si ABCG2, a caror prezenta este asociata cu cele doua grupe de sange. De asemenea, specialistii au aflat ca ambele proteine sunt asociate cu rezistenta la medicamentele impotriva cancerului. Astfel, pot constitui pe viitor o alternativa eficienta in crearea de noi medicamente impotriva unor boli incurabile.

Paula Rotaru

Sursa: www.eurekalert.org

Nota pentru articolul «Stiati ca exista 32 de grupe sangvine?»:5.00/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate