Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Soarele, prietenul sau dusmanul ochilor?

20 august 2021
Share
Soarele, prietenul sau dusmanul ochilor?

V-ati intrebat vreodata ce legatura exista intre cataracta si soare? Iata care sunt principalele afectiuni cauzate de expunerea la soare.

Expunerea prelungita la soare, la ore nepotrivite (miezul zilei), la cantitati mari de ultraviolete (UV), ne imbolnaveste ochii. De multe ori, ne amintim doar vara ca soarele isi pune amprenta asupra vederii noastre, insa poate fi daunator tot timpul anului. Dar stiti exact cum ne afecteaza soarele ochii?

Cantitatea de UV este mai mare in miezul zilei, la altitudini mari, cand lumina solara se reflecta in apa, gheata sau zapada. Nu trebuie sa va lasati pacaliti de nori, razele soarelui trec atat prin norii mici, cat si prin ceata. De asemenea, este foarte important sa nu va uitati niciodata direct la soare, nici macar in timpul eclipselor, riscul de retinopatie solara fiind foarte mare. Si nu in ultimul rand, retineti ca efectul razelor ultraviolete este unul cumulativ. De aceea, este foarte importanta prevenirea de la varste fragede – ochelari, palarii cu boruri largi.

Afectiuni „solare”

Principalele afectiuni care apar sau sunt agravate de soare sunt cataracta, fotokeratita de expunere, formatiunile tumorale oculare/palpebrale benigne sau maligne, pterigionul (aparitia unui strat triunghiular de tesut fibrovascular cu baza spre conjunctiva nazala si varful spre cornee).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena VizualMax, supliment alimentar ce ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi la îmbunătăţirea vederii. Conţine acizi graşi Omega-3, vitaminele A, B2, C şi E şi un complex de minerale.

Fotokeratita

Este o afectiune foarte dureroasa a corneei, produsa de expunerea la o cantitate mare de UV, provenita din reflexia luminii solare. Atentie! Aceasta afectiune apare chiar si in cazul zapezii (in special la altitudini mari, potentata de frig si de umiditatea scazuta a aerului). Se caracterizeaza prin senzatie de arsura la nivelul ochilor, edem, hiperlacrimare, incetosarea vederii. Este reversibila si are tratament topic (local).

Pterigionul

Este o leziune degenerativa conjunctivala, intalnita in special la agricultori/pescari/schiori/sportivi (tenismeni), persoane care petrec ore bune in soarele amiezii sau care sunt expuse la doze mari de UV (lumina reflectata in apa/zapada/gheata). Evolueaza in timp, nu regreseaza spontan si trebuie indepartat chirurgical. Tot cu tratament chirurgical si/sau oncologic se „rezolva” si formatiunile tumorale oculare sau palpebrale (benigne sau maligne).

Un simptom, multe boli

Pentru multi dintre noi, problemele oculare cauzate de soare sunt sinonime cu fotofobia. Insa aceasta nu este o boala in sine, ci un simptom in cadrul altor patologii, ce se caracterizeaza prin:

  • Disconfortul resimtit de ochi la lumina puternica, hipersensibilitatea dureroasa la lumina.
  • Este un simptom relativ frecvent, asociat sau nu cu o patologie oculara.
  • Provoaca inchiderea totala sau pe jumatate a ochilor si se poate asocia cu cefalee (durere de cap) sau greata.
  • Apare in cadrul unor afectiuni oculare precum: arsuri, keratite, ulcer cornean, dar si al unor boli autoimune (sindrom Sjogren), migrena, meningita etc. Fotofobia poate fi provocata si de purtarea necorespunzatoare a lentilelor de contact.
soare-ochi-cataracta-1

Cataracta si expunerea la soare

Particularitatea celulelor cristaliniene fata de restul celulelor organismului consta in faptul ca sunt alcatuite preponderent din apa si proteine. Acest lucru confera cristalinului transparenta si proprietatea de lentila optica. Opacifierea cristalinului (dezvoltarea cataractei) se produce din cauza stresului oxidativ celular (procesului de imbatranire), ce determina degenerarea proteinelor, ce devin mai dense. Se pare ca acest proces este accelerat de expunerea prelungita la razele UV, acestea devenind, practic, un factor de risc in dezvoltarea cataractei legate de varsta. Metaforic vorbind, cristalinul se transforma dintr-o picatura de apa perfect transparenta, intr-o picatura de apa inghetata.

Cine risca mai mult

Soarele ne afecteaza pe toti, dar nu in aceeasi masura. Cele mai sensibile la actiunea sa sunt persoanele:

  • Cu ochii deschisi la culoare;
  • Cu afectiuni oculare preexistente;
  • Operate de cataracta – indiferent de cat de performante ar fi cristalinele artificiale, nu pot inlocui perfect cristalinul natural;
  • Care urmeaza anumite tratamente cu medicamente fotosensibilizante (antibiotice, anticonceptionale si preparate cu estrogen si, mai rar, antiinflamatoare).

Interventii chirurgicale pentru corectarea miopiei

Efecte benefice ale soarelui

Studiile arata ca celulele fotosensibile retiniene au capacitatea de a regla ritmul nictemeral sau circadian. De aceea, expunerea minima la lumina naturala, zilnica, ajuta la mentinerea ciclului somn-veghe. Potrivit cercetatorilor, copiii care petrec mai mult timp afara, in lumina soarelui, au un risc mai mic de a dezvolta miopie, lucru care se datoreaza atat expunerii la lumina naturala, cat si privitului la o distanta mai mare de 6 m (infinitul oftalmologic).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a inclus expunerea la solar in categoria 1 de risc cancerigen (foarte mare). Pe langa riscul mare de cancer de piele, solarul produce niveluri de UV de 100 de ori mai mari ca lumina soarelui, determinand modificari structurale ale ochiului si pleoapelor (cataracta, cancer).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.