Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sistem limfoid

13 decembrie 2010
Share

Totalitate a celulelor, organelor si structurilor tisulare care asigura apararea imunitara.

Structura si fiziologie – Organele care compun sistemul limfoid pot fi repartizate in trei unitati:
– Organele limfoide primare, zise centrale, sunt maduva osoasa si timusul (glanda situata la baza gatului). Precursorii celulelor imunocompetente (limfocite, macrofage) sunt produsi de maduva osoasa hematopoietica. Unele limfocite isi continua maturarea lor pentru a da nastere limfocitelor B. Altele migreaza spre timus si devin timocite, care se diferentiaza in limfocite T.
– Organele si formatiunile secundare, zise periferice, sunt ganglionii limfatici, reteaua de tesut limfoid al mucoaselor (amigdale palatine, tub digestiv, tractus genito-urinar etc.) si, in splina, pulpa alba situata in jurul ramificatiilor arteriale. Ele sunt populate de limfocite care au emigrat din organele limfoide centrale dupa ce au ajuns la maturitate. In aceste organe si formatiuni, limfocitele T si B se tin aproape de alte celule imunocompetente, ca macrofagele, cu care schimba informatiile necesare pentru buna desfasurare a raspunsului imunitar si se multiplica. Coerenta sistemului este asigurata prin circulatia celulelor pe cale sangvina si limfatica.
– Sistemul limfoid tertiar este compus din toate celelalte amplasamente in care pot sa se localizeze limfocitele ca urmare a unei migratii. O astfel de deplasare se poate face cu ocazia unei reactii inflamatorii declansate de o leziune sau de o infectie. Aceasta capacitate de migratie este deosebit de importanta pentru limfocitele "cu memorie", responsabile de protectia organismului fata de antigenele deja intalnite.

Examene – Un prelevat sangvin permite studiul cantitativ si functional al diferitelor populatii limfocitare. In caz de anomalie constatata, acest examen permite eventual sa se orienteze cercetarea cauzei prin alte examene complementare: radiografia timusului, punctia de maduva osoasa sau de ganglion.

Patologie – Poate exista atingere a sistemului limfoid in deficitele imunitare, fie congenitale, provocate de anomaliile de producere sau de maturare a limfocitelor, fie dobandite, ca SIDA, boala consecutiva infectiei cu virusul H.I.V. Alte boli care pot atinge sistemul limfoid sunt cancerele sangelui (limfoame, leucemii).

Nota pentru articolul «Sistem limfoid»:2.50/ 5 (2 voturi)