Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Seleniul, mineral cu proprietati anticancerigene si antiimbatranire

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
19 noiembrie 2020
Share
Seleniul, mineral cu proprietati anticancerigene si antiimbatranire

Daca va place sa consumati fructe de mare, nuci si seminte, atunci trebuie sa stiti ca aceste alimente au un continut bogat in seleniu. Mineral ce poate reduce riscul de aparitie a cancerului. Seleniul reprezinta una dintre putinele substante cu efect preventiv dovedit in ceea ce priveste cancerul.

In ultimii ani, exista o serie de lucrari stiintifice care confirma proprietatile antioxidante ale  seleniului, impreuna cu vitaminele E si C. Acestea ne protejeaza de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Astfel, seleniul este un antioxidant activ care impiedica imbatranirea prematura a organismului. Un nivel crescut de seleniu si vitamine esentiale poate reduce riscul de artrita, afectiuni cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), amelioreaza tulburarile de vedere. In plus, seleniul ajuta la eliminarea din corp a unor metalele grele – plumb si mercur. Persoanele care lucreaza in mediu toxic trebuie sa aiba in vedere controlul nivelului seric de seleniu. Administrarea de seleniu, impreuna cu zinc, vitaminele A si C, la persoanele care au o activitate profesionala solicitanta, poate scadea nivelul de cortizol – hormonul „stresului”.

Cum trebuie administrat seleniul?

Doza zilnica necesara de seleniu este de 50-70 micrograme. Aceasta cantitate poate fi usor obtinuta prin consumul alimentelor care contin seleniu.

Cand proprietatile antioxidante remarcabile ale seleniului au atras atentia oamenilor de stiinta, acesta a inceput sa fie recomandat in cantitati mai mari: 100-200 micrograme pe zi. Unii experti recomanda chiar si 400 de micrograme pe zi – pentru o protectie maxima. Cu toate acestea, trebuie amintit ca administrarea de seleniu in cantitati mari (peste 1.000 micrograme) pe o perioada mai lunga de timp poate fi toxica.

De obicei, se recomanda administrarea de seleniu impreuna cu vitamina E, deoarece isi potenteaza reciproc efectul antioxidant. De asemenea, deficitul de vitamina E nu permite organismului sa asimileze seleniul, chiar daca acesta este administrat in doze mari. Acelasi lucru este valabil si in cazul vitaminei C. Daca doriti sa potentati beneficiile seleniului, nu uitati de salatele proaspete cu ulei vegetal nerafinat si suc de lamaie, precum si cu nuci si seminte.

Nucile: beneficii pentru inima

secundara_seleniu_inainte de CE ALIMENTE AU UN CONTINUT CRESCUT DE SELENIU

Ce alimente au un continut crescut de seleniu?

Fructele de mare, macroul, tonul  reprezinta surse bogate de seleniu. In general, acest mineral se gaseste in principal in alimentele cu un continut mare de proteine, in special ficat si rinichi, precum si carne rosie.

Cerealele, semintele, fructele in coaja lemnoasa pot si ele surse de seleniu, daca au crescut pe un sol bogat in acest mineral. Persoanele care nu includ in dieta zilnica produse de origine animala pot lua suplimente cu L-selenometionina, ce este bine absorbita in organism. Nu uitati, inainte sa luati suplimente alimentare cu seleniu trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.