Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sciatica

13 decembrie 2010
Share

Durere care iradiaza in lungimea traiectului nervului sciatic si/sau al radacinilor sale.
Nervul sciatic ia nastere din unirea celor doua radacini pornite din maduva spinarii, L5 (pornind din rachis intre a 4-a si a 5-a vertebra lombara) si (pornind din rachis intre a 5-a vertebra lombara si prima vertebra sacrala).

Cauze – O sciatica este cauzata, in general, de o compresie exercitata asupra radacinilor nervoase L5 sau S1, de cele mai multe ori o hernie discala (proeminarea unui disc intervertebral in afara limitelor sale normale), mai rar din cauza unei compresii osoase – legata de o artroza, de o fractura a micului bazin, de o luxatie a soldului sau de o ingustare a canalului rahidian lombar, tumorala (tumora osoasa vertebrala, neurinom tumora a radacinii unui nerv, tumora a micului bazin) sau de natura inflamatorie (spondilodiscita) .

Simptome si semne – Acestea depind de localizarea leziunii. Daca doar cea de a 5-a radacina lombara este afectata, durerea atinge fata posterioara a coapsei, fata externa a gambei, spatele piciorului, degetul mare de la picior; daca este afectata prima radacina sacrala, durerea atinge moletul, planta piciorului si marginea externa a piciorului. Daca sunt afectate ambele radacini nervoase sus-mentionate, durerea se intinde de la fesa pana la picior.
Adesea precedata de dureri lombare acute (lumbago) sau cronice, accentuata de tuse si de statul in picioare, durerea poate fi minima sau intensa, impiedicand uneori subiectul sa doarma (sciatica hiperalgica). O forma particulara de sciatica, numita sciatica paralizanta, se traduce printr-o paralizie a flexiei dorsale a piciorului.
Examenul radiografic al rachisului lombar poate fi normal sau poate pune in evidenta o pensare sau o deschizatura discala localizata. Scanerul si imageria prin rezonanta magnetica (I.R.M.) permit sa se vizualizeze leziunea si sa se evalueze rasunetul acesteia asupra radacinilor nervoase.

Tratament – Tratamentul unei sciatici depinde de cauza sa. In cazul unei sciatici paralizante, tratamentul este chirurgical. In cazul unei hernii discale, acesta trebuie sa ramana medical in primele X saptamani deoarece, oricat ar fi de grave durerile initiale, sciatica se vindeca spontan in doua treimi dintre cazuri. Scopul tratamentului medical este de a face aceasta perioada cat mai putin neplacuta si cat mai scurta posibil; el consta in administrarea de analgeziee, de antiinflamatoare, de corticosteroizi pe cale generala sau locala (prin infiltratii), in odihna la pat daca durerea este prea vie sau in purtatul unui corset, confectionat din rasini, pe o perioada de 6 saptamani. De indata ce durerile permit, rachisul fiind inca sustinut de corset, se poate incepe refacerea musculaturii membrelor inferioare prin sederi pe vine. Rachisul in sine nu va fi reeducat decat atunci cand sciatica este vindecata, pentru a preveni recidivele. Daca, dupa 2 luni de tratament medical, sciatica ramane invalidanta impiedicand activitatea cotidiana a subiectului, se trateaza hernia discala prin nucleoliza (distrugerea nucleului pulpos – partea centrala, semilichida, a unui disc intervertebral prin injectarea unei enzime vegetale, papaina) sau chirurgical. Alte tipuri de sciatica sunt tratate prin radioterapie sau chimioterapie in caz de tumora osoasa maligna a rachisului lombar, ablatia tumorii in caz de neurinom sau de tumora a micului bazin, antibiotice in caz de spondilodiscita.