Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Spondilolistezis

13 decembrie 2010
Share

Alunecare inspre in fata a unei vertebre in raport cu vertebra subiacenta, care afecteaza de cele mai multe ori vertebrele lombare inferioare, indeosebi cea de-a cincea vertebra lombara, care aluneca atunci in fata in raport cu sacrumul.
Cauze – Un spondilolistezis poate fi consecutiv unei spondilolize (ruptura intre corpul si arcul posterior al vertebrei), unei deteriorari treptate a vertebrei si a discului ei, unui traumatism sau unei infectii (morbul lui Pott).
Simptome – Atingerea este adesea latenta, descoperita intamplator la radiografie. In anumite conditii, in particular in pozitia in picioare timp indelungat, durerile lombare pot aparea si pot deveni treptat permanente. Ele pot, de asemenea, sa fie insotite de o sciatica provocata de intinderea radacinilor nervoase lombare.
Tratament – Atunci cand spondilolistezisul nu antreneaza nici o durere, nu se apeleaza, de regula, la nici o terapeutica. In alte cazuri, tratamentul lui implica odihna la pat, asociata cu luarea de analgezice si antiinflamatoare. In afara crizelor acute de lombosciatica se prescrie o gimnastica de reeducare vertebrala si purtatul unui lombostat. Atunci cand acest tratament se dovedeste ineficace, se poate recurge la o artrodeza a rachisului lombar, interventia chirurgicala constand in solidarizarea vertebrei deplasate atat de vertebra supraiacenta cat si de cea subiacenta.