Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Scheuermann (boala a lui)

13 decembrie 2010
Share

Atingere a cartilagiilor corpilor vertebrali (partea anterioara a vertebrelor) survenind in cursul cresterii.
Afectiune frecventa, boala lui Scheuermann este o osteocondrita de crestere (leziune a cartilagiilor vertebrale cauzata de un aport sangvin insuficient). Cauza sa este necunoscuta.

Simptome si semne
– Atunci cand boala afecteaza rachisul dorsal, ea provoaca cifoza (spate rotund) care, netratata, devine ireductibila o data terminata cresterea.
– Atunci cand afecteaza rachisul lombar, ea nu se traduce, in general, prin nici un simptom in timpul adolescentei dar provoaca o fragilizare a platourilor vertebrale, responsabila de dureri lombare si de o artroza precoce la adultii tineri.

Evolutie si tratament – Daca cifoza este putin marcata, este recomandata kineziterapia activa; de asemenea, trebuie renuntat la sport si la caratul de greutati mari. Daca cifoza este marcata si cresterea nu este incheiata, ea trebuie sa fie redusa cu ajutorul corsetelor gipsate.

Nota pentru articolul «Scheuermann (boala a lui)»:2.50/ 5 (2 voturi)

2 comentarii pentru articolul “Scheuermann (boala a lui)”

 1. S**f** **i** spune:

  Cum se poate trata la o varsta de 39 de ani si ce tratament ar fi cel mai adecvat? Urmez un tratament de masaj si fizioterapie.

  1. farmaciata spune:

   Buna ziua,
   Pentru a evita agravarea cifozei (consecinta acestei boli) cat si aparitia durerilor de spate este bine sa respectati urmatoarele reguli:
   -efectuarea masajului medical cat si a kinetoterapiei
   -evitarea ridicarii si purtarii de greutati
   -evitarea sporturilor care pot solicita in mod agresiv coloana vertebrala
   Exista si posibilitatea tratamentului chirurgical insa acesta se aplica extrem de rar si numai in situatiile in care curburile coloanei vertebrale sunt extrem de pronuntate.
   Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate