Revista care te mentine sanatos

Stiri

Rinofaringita, neconditionata de indepartarea polipilor

19 septembrie 2011
Share

Operatia de indepartare a polipilor la copiii care sufera in mod regulat de rinofaringita nu mai prezinta interes, deoarece ea nu reduce absolut deloc numarul infectiilor ulterioare.

Echipa Centrului Medical Academic Utrecht din Olanda a ajuns de curand la aceasta concluzie, care ar putea incuraja medicii sa nu mai practice operatia atat de des copiilor care se imbolnavesc iarna.

Rinofaringita este una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in pediatrie, care aduce la consult unul din doi copii cu varste intre 0 si 4 ani si un tanar din zece din categoria de varsta 5-9 ani. Pentru ca medicii au tendinta de a-i trimite la un chirurg ORL pentru operatie, numai in Tarile de Jos, in 2009, au suferit aceasta interventie chirurgicala 1,63% dintre copiii sub 4 ani si 0,55% dintre cei cu varste intre 5 si 9 ani.

Specialistii au realizat studiul pe 111 copii cu varste intre 1 si 6 ani, dintre care 54 au fost operati, iar restul tratati medicamentos. Atat unii, cat si ceilalti, au prezentat infectii si postoperator, insa s-a constatat ca, in timp, numarul episoadelor scade, indiferent daca minorul a fost supus unei operatii sau nu. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca interventia chirurgicala este inutila in majoritatea cazurilor.

Cristina Ionescu

Sursa: www.lepoint.fr

Nota pentru articolul «Rinofaringita, neconditionata de indepartarea polipilor»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate