Revista care te menține sănătos

Știri

Pierderea auzului duce la deteriorarea capacitatilor mentale

6 februarie 2013
Share

Batranii care si-au pierdut functiile auzului se pot confrunta cu un declin mental mai rapid decat cei care aud bine. Mai exact, potrivit unui articol publicat pe www.sciencenews.org, cei care isi pierd auzul sufera de deficiente semnificative ale memoriei, atentiei si invatarii cu cativa ani inaintea celor care aud normal.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au testat auzul a peste 1.900 de adulti care se confruntau cu probleme legate de auz – cu varsta medie de 77 de ani.

Vreme de sase ani, participantii la studiu au fost supusi unor teste de evaluare a atentiei, a memoriei pe termen lung si a abilitatii de a potrivi rapid anumite numere cu simboluri. Pe masura ce trecea timpul, voluntarii s-au descurcat din ce in ce mai prost la aceste teste, inregistrând un declin cognitiv mai avansat comparativ cu cei care auzeau bine. La final, rezultatele au aratat ca 1.162 particapanti aveau probleme in ceea ce priveste perceperea sunetelor mai joase de 25 de decibeli. In ciuda acestor rezultate, cercetatorii nu pot spune cu exactitate ca surzirea este responsabila in mod direct de declinul mental.

Pe de alta parte, sunt studii care sustin ca declinul mental intervine in momentul in care oamenii cu un deficit de auz redirectioneaza mare parte din capacitatile creierului spre deslusirea cuvintelor, ceea ce lasa tot mai putina energie pentru restul sarcinilor mentale.

Cristina Ionescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.