Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Petele pigmentare, favorizate de lumina solara

1 ianuarie 2008
Share

Unele afectiuni pe care le putem dezvolta nu intervin intotdeauna profund in starea de sanatate a organismului. Amenintarile pe care acestea le provoaca produc neplaceri mai mult in sfera esteticului. Astfel, se prezinta si melanoza, o hiperpigmentatie in plagi aparuta la nivelul pielii din cauze hormonale sau pe o baza ereditara.

Leziunile melanozei se prezinta sub forma unor pete de culoare inchisa, dispuse simetric pe frunte, obraji, buza superioara si umeri. Petele au o culoare bruna si, de obicei, apar sub forma unor pete neregulate, dar bine delimitate. Hiperpigmentatia pastreaza o distanta intre partile corpului acoperite de par, de sprancene si de aripile nazale, si nu apare niciodata pe pleoape, nas si barbie. Cauzele aparitiei melasmei nu sunt bine elucidate, dar, de obicei, au ca explicatie un dezechilibru hormonal. De asemenea, se presupune ca se poate vorbi de o predispozitie genetica in dezvoltarea acestei boli.

Melanoza este o afectiune dermatologica ce se manifesta prin aparitia unor plagi hiperpigmentate, localizate predominant pe fata si accentuate de expunerea la radiatiile solare. Astfel, persoanele din mediul rural, care se expun mai des si in mod neprotejat la soare, sunt mai afectate de aceasta problema. Melanoza se declanseaza atat la barbati, cat si la femei si apare mai degraba in a doua parte a vietii, dupa varsta de 50 de ani.

Petele pigmentare pe perioada de sarcina

Cel mai des, hiperpigmentatia apare la femeile insarcinate, formand asa numita cloasma sau masca de sarcina. La nivelul epidermei apare o hiperpigmentare, care este mai accentuata in anumite zone si mai ales la persoanele brunete. Inca din primul trimestru de sarcina se constata tendinta de pigmentare a areolelor si a ombilicului, a vulvelor si tegumentelor perianale. Zonele in care pigmentarea este maxima sunt reprezentate de fata, areole mamare si mameloane, linia alba abdominala si organele genitale externe. Aceasta pigmentare se datoreaza unei cresteri a secretiei de hormon melano-stimulent, sub influenta cresterii cantitatii de estrogen si progesteron. Pigmentarea exagerata de la nivelul fetei apare cel mai adesea in ultimele saptamani de gestatie, sub forma unor pete simetrice de coloratie maroniu inchis sau brun, cu dispozitie preponderent pe frunte, pe obraji sau perioral.

Hiperpigmentatia se poate manifesta si la femeile care au o disfunctie hormonala (in special ovariana), putand fi astfel un indicator pentru aceste afectiuni, la persoanele care urmeaza un tratament indelungat (ani de zile) cu contraceptive orale sau la cele care se afla in perioada de menopauza.

Hiperpigmentatia la barbati

Melanoza apare si la barbati, pe fondul unor dereglari hormonale si a inaintarii in varsta (dupa 50 de ani). Ea se manifesta de obicei asociata cu constipatia, la pacientii care sufera de cancer de prostata si care urmeaza pentru aceasta afectiune tratamente pe baza de hormoni.

Soarele, o influenta negativa
Factorul agravant in aparitia melasmei este expunerea prelungita la razele solare. Razele ultraviolete, mai ales UVB pot stimula producerea exagerata a melanocitelor, celule producatoare de pigment. Din tot spectrul solar radiatiile de tip A şi B sunt raspunzatoare pentru modificarea pigmentarii pielii. Aparatele de bronzare artificiala emit un tip de radiatii cu caracteristici usor diferite de cele naturale, numite ultraviolete de tip C. Exista insa si solare care reuşesc sa sintetizeze si raze de tip UVA si UVB. Astfel, si bronzarea artificiala poate sa agraveze modalitatile de manifestare ale melanozei. Simptomele se amelioreaza spontan pe perioada de iarna si se agraveaza in perioada primaverii si verii.

Modalitati de tratament
La gravide, hiperpigmentarea dispare spontan dupa nastere. La femeile care au urmat tratamente cu contraceptive orale, petele de la nivelul pielii dispar dupa incetarea tratamentului. In celelalte cazuri, cele mai bune rezultate cu un tratament local apar dupa aplicarea cremelor care contin hidrochinona. Este recomandata utilizarea cremelor fotoprotectoare cu SPF 50+, inaintea expunerii la soare. Cremele de protectie au rol de ecran impotriva radiatiilor ultraviolete si sunt creme cosmetice care nu actioneaza decat asupra stratului superficial al pielii. Astfel de substante, fie ca sunt creme, pudre sau lotiuni, creeaza o pelicula la suprafata tegumentului care confera, fizic vorbind, protectie. Aceste metode trebuie alese in functie de coeficientul lor de protectie si de tipul de piele al fiecarui individ. Exista si substante care actioneaza in profunzime, insa acestea pot declansa anumite complicatii in caz de expunere la ultraviolete (dermite de contact). Se mai folosesc tratamentele cu creme exfoliante, cu acid retinoic, sau creme cu Tretinoin 0,1%. Acidul azelaic are actiune antibacteriana, antiseboreica si da rezultate pe tulburarile pigmentatiei. Tratamentul este de aproximativ sase luni si este recomandat de medicul specialist dermatolog si in functie de tipul pielii. Exista si tratament chirurgical cu Laser CO2 sau, un tip de tratament aparut recent, cu lumina intens pulsata (IPL).
Text: Irina Chelarescu
Consultant: C.M.I. Dr. Hatami Afshin
Medic specialist Dermato Venerologie
Tel: 021. 252.05.20/ 252. 05.30
Mobil: +40 723 394 656
e-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.