Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ce trebuie sa stii despre alergia la frig

13 decembrie 2010
Share

Urticaria indusa de frig sau alergia la frig este o forma clinica de urticarie cronica, ce are o durata mai mare de 6 saptamani, favorizata de factori fizici diversi (presiune, apa, efort fizic). In acest caz, factorul declansator este frigul, respectiv expunerea la temperaturi scazute a diverselor parti ale corpului.

Evolutia manifestarilor clinice ale acestui tip de alergie este rapida, cu instalare la cateva minute de la expunerea la factorul declansator. Dureaza in medie 1-2 ore, foarte rar mai mult, dar totdeauna sub 24 de ore.

Care sunt semnele?

Acestea sunt variate si apar local la nivelul zonelor pielii expuse la frig, fiind de obicei limitate la zona respectiva. Acestea sunt:

 • Prurit cutanat (senzatie de mancarime a pielii);
 • Senzatie de arsura, intepatura, urmate de eritem (roseata);
 • Papule (mici ridicaturi la nivelul pielii);
 • Angioedem (umflarea buzelor, pleoapelor, extremitatilor mainilor si picioarelor).

Uneori insa poate fi implicata si mucoasa orofaringiana (apare senzatia de „nod in gat”), iar alteori manifestarile pot fi generalizate cu dureri de cap, greata, ameteli, dureri abdominale, diaree sau senzatie de sufocare.

Severitatea urticariei la frig este variabila de la un individ la altul, evolutia imprevizibila, iar remisia poate aparea in cateva luni sau in cativa ani.

Alergia la frig poate fi transmisa genetic

Exista mai multe forme clinice de urticarie la frig:

 • Forma familiala, cu transmitere genetica, asociata frecvent cu manifestari sistemice: febra, frison, cefalee, mialgii (dureri de muschi);
 • Forma dobandita care, la randul ei, poate fi idiopatica (fara o cauza depistabila) si secundara unor afectiuni (hematologice, infectioase sau asociata cu crioproteine serice, adica proteine care se comporta anormal la frig determinand manifestarile clinice ale alergiei la frig).

Care sunt factorii care o declanseaza?

Factorii declansatori sunt reprezentati de:

 • Contact cutanat cu obiecte reci, cum ar fi cele din frigider sau congelator ori asezarea corpului pe suprafete reci;
 • Contact orofaringian cu alimente sau bauturi reci care pot provoca angioedem (umflarea buzelor, limbii sau faringelui cu senzatii de „nod in gat” sau sufocare);
 • Imersia in apa rece (dusuri, bai, bazine de inot);
 • Expunerea la aer rece, vant.

Pentru stabilirea diagnosticului de urticarie la frig este necesar un consult dermatologic sau alergologic, unde un examen simplu de testare cutanata cu un cub de gheata confirma diagnosticul.

Cum ne tratam?

Tratamentul consta in:

 • Depistarea cauzei declansatoare si evitarea ei;
 • Tratamentul simptomatic, ce consta in administrarea de medicamente antihistaminice (histamina este substanta responsabila de aparitia manifestarilor clinice).

Medicamentele recomandate sunt de tip sedativ si nesedativ. In cazuri rebele, la tratament se pot asocia cu antihistaminice H2. In formele clinice grave, care se asociaza cu angioedem sau chiar reactii anafilactice, se recomanda tratarea intr-un sistem medical de urgenta care sa asigure mentinerea functiilor vitale cardiovasculare si respiratorii.

 

Dr. Alina Damian,

Medic specialist dermatologie,

Centrul Medical Unirea

Nota pentru articolul «Ce trebuie sa stii despre alergia la frig»:4.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.