Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

(P) Înţepătura de ţânţar la copii: ce trebuie să ştiţi şi cum să acţionaţi corect

21 mai 2025
Share
(P) Înţepătura de ţânţar la copii: ce trebuie să ştiţi şi cum să acţionaţi corect

Vremea caldă vine cu mult soare, joacă în aer liber şi… cu musafirii mai puţin doriţi: ţânţarii. Pentru cei mici, înţepătura de ţânţar poate provoca disconfort, iritaţii şi, în unele cazuri, reacţii mai intense. Ca părinte, este esenţial să ştii cum să recunoşti înţepătura de țânțar, cum să reacţionezi rapid şi, mai ales, cum să previi viitoarele neplăceri cazate de înțepătura de țânțar.

Cum recunoşti înţepătura de ţânţar la copii?

Înţepătura de ţânţar apare, de regulă, ca o umflătură roşie, rotundă, care provoacă mâncărimi intense. La copii, reacţiile pot fi mai vizibile şi mai supărătoare, deoarece pielea lor este mai sensibilă, iar sistemul imunitar este în plină dezvoltare.

Simptome frecvente după înțepătura de țânțar

  • Umflătură mică, rotundă, roşie
  • Mâncărime intensă
  • Disconfort sau agitaţie
  • În cazuri rare, reacţii alergice locale: umflături mai mari, vezicule, roşeaţă extinsă

Cum acționezi când descoperi înțepătura de țânțar

  • Nu lăsa copilul să se scarpine!

Deşi pare aproape imposibil, încearcă să distragi atenţia copilului şi să împiedici scărpinarea după ce ai identificat înțepătura de țânțar. Acest gest poate duce la infecţii, iritaţii suplimentare şi chiar cicatrici.

  • Curăţă zona afectată de înțepătura de țânțar

Spală locul unde se află înțepătura de țânțar cu apă călduţă şi săpun delicat pentru a reduce riscul de infecţie.

  • Aplică un produs calmant pe înțepătura de țânțar

Gelurile cu efect răcoritor pe bază de mentol, lemongrass și cu ulei de cuișoare sau neem sunt ideale pentru a calma mâncărimea după înțepătura de țânțar, respectiv pentru regenerarea pielii. Poţi opta şi pentru produse special concepute pentru pielea sensibilă a copiilor, disponibile în farmacii.

  • În caz de reacţii mai intense la înțepătura de țânțar, consultă medicul!

Dacă observi umflături mari, febră, dureri sau copilul este foarte agitat, este indicat să mergi la medic. Reacţiile alergice la înțepătura de țânțar, deşi rare, nu trebuie ignorate.

înţepătura de ţânţar la copii complicatii

Înţepătura de ţânţar şi posibile riscuri ascunse

Deşi înţepătura de ţânţar este inofensivă în cele mai multe cazuri, trebuie să fim conştienţi şi de riscurile mai puţin cunoscute. Ţânţarii pot transmite anumite boli, iar în contextul schimbărilor climatice şi al ușurinței cu care se călătorește la nivel internaţional, unele specii exotice de ţânţari (precum Aedes albopictus, cunoscut şi sub numele de „ţânţarul tigru”) şi-au făcut apariţia şi în ţara noastră.

Acest tip de ţânţar este cunoscut pentru faptul că poate transmite virusuri precum Zika, Dengue sau Chikungunya. Deşi probabilitatea infectării este scăzută, este bine să fim informaţi şi să tratăm prevenţia cu seriozitate, mai ales în cazul copiilor, care sunt mai vulnerabili.

Posibile reacții alergice la înțepătura de țânțar

La unii copii, înţepătura de ţânţar poate provoca reacţii alergice locale mai severe, cunoscute sub denumirea de „Skeeter Syndrome”. Aceasta se manifestă prin umflături mari, calde la atingere, care pot părea infectate, dar care sunt, de fapt, reacţii exagerate ale sistemului imunitar. Dacă observi că micuţul tău are astfel de simptome repetate, este recomandat să discuţi cu medicul pediatru sau cu un alergolog.

În astfel de cazuri rare, poate fi necesar un tratament cu antihistaminice sau aplicarea unor creme cu corticoizi, dar doar la recomandarea specialistului. Evitarea contactului cu țânțarii și înțepătura de țânțar devine în aceste situații o prioritate.

Cum previi înţepătura de ţânţar la copii?

  • Foloseşte repelente adecvate vârstei. Există spray-uri şi loţiuni anti-ţânţari și anti-insecte speciale pentru copii, fără substanţe toxice sau iritante. Citeşte cu atenţie eticheta şi alege produse recomandate de pediatri pentru înțepătura de țânțar.
  • Îmbracă-l corespunzător. În special seara, îmbracă-l în haine subţiri, dar cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, în culori deschise (ţânţarii sunt atraşi de culorile închise).
  • Protejează locuinţa. Montează plase de ţânţari la ferestre, foloseşte aparate cu ultrasunete sau lămpi speciale şi evită lăsarea luminilor aprinse în camerele cu ferestre sau uși deschise, unde nu există plase instalate.
  • Evită zonele umede şi cu vegetaţie deasă. Ţânţarii se înmulţesc în zonele mlăştinoase, lacuri sau locuri cu apă stătută. Încearcă să limitezi plimbările în astfel de zone, în special la apus.

În concluzie, înţepătura de ţânţar poate să pară banală, dar pentru copii poate deveni o sursă majoră de disconfort. Cu puţină atenţie, produse potrivite şi măsuri de prevenţie, poţi să-ţi protejezi copilul eficient şi să vă bucuraţi liniştiţi de zilele frumoase de vară. Grija pentru pielea celui mic începe cu tine. Alege produse de calitate şi fii pregătit să acţionezi rapid – pentru un sezon cald fără griji!

Repelx

RepelX Gel pentru înțepături de insecte

RepelX Gel calmează rapid mâncărimea și iritația pielii, cauzate de înțepăturile de insecte (înțepătura de țânțar, căpușe, pureci, ploșnițe, albine, viespi, bondari, tăuni, furnici, păianjeni, acarieni), datorită combinației de uleiuri (Litsea cubeba, menta, neem, cuișoare, mușcată, wintergreen, lemongrass) pe care le conține. Totodată, dă o senzație plăcută de răcorire pe zona de piele pe care se aplică.

RepelX Gel se absoarbe rapid la nivelul pielii și poate fi utilizat de adulți și copii cu vârsta de peste 3 ani. Produsul are un miros discret și plăcut.

RepelX Spray este un repelent împotriva insectelor care are efect timp de până la 8 ore, împotriva înțepăturilor de insecte. Acest produs previne eventualele înțepături de țânțari, albine, viespi și mușcăturile de căpușe. Nu tratează și nici nu este un înlocuitor al tratamentului medical.

În cazul în care vă petreceți timpul în zone de pădure, lacuri, mlaștini și locuri cu umiditate ridicată, se recomandă aplicarea repelentului la fiecare 4 ore.

În zonele aglomerate, cu albine și viespi, se recomandă aplicarea repelentului la fiecare 2 ore, având în vedere că va fi utilizat în diferite condiții de mediu care pot să influențeze durata acțiunii repulsive a produsului.

Beneficii RepelX Spray:

  • Compatibilitatea cu pielea: FOARTE BUNĂ
  • Nu conține substanțe DEET
  • Pentru adulți și copii cu vârsta de peste 3 luni
  • Protecție până la 8 ore
  • Eficacitate testată dermatologic
  • Se aplică direct pe pielea expusă și, după caz, pe îmbrăcăminte
  • Repelentul NU se va aplica direct pe față, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Se va pulveriza repelentul în palmă și apoi se va aplica, evitând ochii și gura.
  • Aplicați suficient lichid pe pielea expusă și, după caz, pe haine. Suprafețele expuse trebuie să fie acoperite cu repelent. Lichidul se va pulveriza uniform pe corp. Mai multă substanță nu oferă însă mai multă protecție!
  • Este recomandat, ca în cazul oricărui repelent, să se spele pielea după ce nu mai aveți nevoie de protecție.
  • Preventiv, înainte să aplicați pe haine, se recomandă testarea gradului de pătare pe o parte ascunsă a materialului.

Produsele se pot achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.