Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Obiceiuri care nu sunt pe placul inimii

21 aprilie 2016
Share

Cu totii ne dorim sa ne pastram sanatatea inimii cat mai mult timp. Insa, anumite obiceiuri, de-a lungul timpului, pot sa afecteze modul in care inima functioneaza, aparand, astfel, bolile cardiovasculare.

Totul tine de fiecare persoana in parte si de motivatia pe care o are sa faca sau nu anumite schimbari in stilul de viata. Uneori, factorii genetici nu pot fi controlati, insa cu siguranta pot fi controlati alti numerosi factori ce afecteaza inima. Aflati care sunt cele mai frecvente obiceiuri nesanatoase pentru inima si cum le puteti combate.

Sedentarismul

Lipsa exercitiilor fizice este foarte daunatoare sanatatii inimii, iar persoanele care nu le includ in rutina zilnica risca de doua ori mai mult sa dezvolte o afectiune cardiovasculara, comparativ cu persoanele active.

Sedentarismul poate afecta inima in mai multe moduri. De exemplu, acesta poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale si la cresterea semnificativa a colesterolului „rau”.

Este foarte important sa ramaneti activ in timpul zilei. Chiar si putina miscare in plus face diferenta. La birou, ridicati-va de mai multe ori de pe scaun si faceti plimbari scurte. Faceti exercitii fizice sau plimbari timp de minim 30 de minute, zilnic.

Ignorarea semnelor si simptomelor unei afectiuni cardiace

Durerea in piept poate sa apara din mai multe motive, atat din cauza refluxul gastroesofagian (intoarcerea acidului gastric din stomac), cat si din cauze cardiace. Nu ignorati acest simptom si sunati imediat la ambulanta daca:

  • Aveti durere in piept sau disconfort
  • Aveti senzatia de „lipsa de aer”
  • Durere sau disconfort la nivelul unuia sau al ambelor brate, umerilor sau al gatului
  • Oboseala inexplicabila

Evitarea controlului medical

Chiar daca va simtiti bine si nu aveti simptome, este necesar sa faceti periodic anumite teste pentru a investiga functia inimii. Cel mai uzual si simplu test este reprezentat de electrocardiografie (ECG), insa va pot fi recomandate si alte teste de catre medic.

Nu ezitati sa faceti o programare la medic. Acesta va testa tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si al zaharului din sange. Tinerea sub control a acestor factori fac diferenta calitatii vietii si scade rata de aparitie a bolilor cardiovasculare, in special daca aveti un istoric familial in acest sens. Investigarea inimii trebuie efectuata cel putin la 5 ani si mai des daca aveti deja afectiuni cardiovasculare, conform indicatiilor medicului.

Obezitatea

Kilogramele in plus pun presiune in plus asupra inimii si cresc sansele de aparitie a bolilor cardiovasculare. In plus, daca grasimea este localizata in partea de sus a corpului, riscul este cu atat mai mare.

Discutati cu medicul in legatura cu un regim adecvat si cu un antrenor specializat in legatura cu  un program de exercitii fizice care v-ar putea ajuta. Orice kilogram pierdut face diferenta, iar un numar mai mare de kilograme eliminate pot preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Fumatul

inima-secundaraFumatul este daunator intregului organism. Insa, daca fumati un pachet de tigari pe zi, aveti un risc dublu de infarct miocardic, comparativ cu o persoana nefumatoare. Cele mai multe dintre chimicalele continute de fumul de tigara ajung in circulatia sangvina si distrug invelisul arterelor.

Este necesar sa faceti toate eforturile posibile pentru a renunta la fumat. Indiferent de durata in care ati fumat, renuntarea la acest obicei nociv poate preveni bolile cardiovasculare. In plus, eliminarea acestui viciu va ajuta sa va recapatati energia, buna dispozitie si a sanatatii generale.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.