Revista care te mentine sanatos

Stiri

O substanta din zahar „ucide” colesterolul „bun”, crescand riscul de boli de inima

8 septembrie 2014
Share

O substanta derivata din zahar este responsabila pentru „uciderea” colesterolului „bun”, transformandu-l in colesterol „rau”, au descoperit oamenii de stiinta. Cercetatorii de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) au descoperit o substanta numita metilglioxal (MG), care este formata in organism de catre glucoza, ce dauneaza colesterolului „bun” (HDL) – cel care elimina excesul de colesterol „rau” (LDL) din organism. 

Cercetatorii spun ca medicamentele si suplimentele alimentare ar putea fi dezvoltate astfel incat sa poata diminua distrugerea colesterolului „bun” de catre metilglioxal. HDL este considerat colesterol „bun” deoarece ajuta la eliminarea colesterolului „rau” din artere. 

Expertii cred ca HDL-colesterolul actioneaza ca un captator, ce transporta colesterolul LDL departe de artere pana la ficat, unde este descompus. Cercetatorii au descoperit ca MG destabilizeaza colesterolul „bun” si-l face sa-si piarda proprietatile care protejeaza omul impotriva bolilor de inima. 

O noua strategie 

Nivelurile scazute de HDL-colesterol sunt strans legate de bolile de inima, nivelul crescut de metilglioxal fiind comun in cazul persoanelor in varsta si celor cu diabet sau cu probleme renale. 

Seful echipei de cercetare, dr. Naila Rabbani, din cadrul Warwick Medical School, a declarat ca daunele provocate colesterolului „bun” de catre metilglioxal determina o crestere semnificativa a riscului de boli de inima, de pana la 10%. 

„Prin intelegerea modului in care metilglioxal-ul afecteaza colesterolul „bun” ne putem concentra acum pe dezvoltarea de medicamente care reduc concentratia de MG din sange. O alta strategie ar putea fi dezvoltarea unor suplimente alimentare care scad nivelul de metilglioxal prin cresterea cantitatii unei proteine ​​numite glyoxalase 1 sau Glo 1, care converteste MG in substante inofensive”, a precizat dr. Naila Rabbani.

 

Mircea Doaga 

Sursa: dailymail.co.uk

Nota pentru articolul «O substanta din zahar „ucide” colesterolul „bun”, crescand riscul de boli de inima»:3.00/ 5 (3 voturi)

1 comentariu pentru articolul “O substanta din zahar „ucide” colesterolul „bun”, crescand riscul de boli de inima”

  1. F**r**D**n**nu spune:

    Aceasta substanta se gaseste in mierea de Manuka si cu cat este mai concentrata mierea este mai buna si mai scumpa…nu stiu ce sa mai cred!


Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate