Revista care te menține sănătos

Știri

Nivelul colesterolului „rau” − LDL poate influenta performantele cognitive

19 iulie 2016
Share

Este bine cunoscut faptul ca lipoproteinele cu densitate joasa (colesterolul „rau” – LDL) ne pot pune sanatatea in pericol. In cadrul unui studiu recent s-a investigat rolul fluctuatiei colesterolului in ceea ce priveste declinul cognitiv. Colesterolul LDL este considerat a fi „rau” deoarece un nivel crescut conduce la formarea unor placi (depozite groase, dure) care blocheaza arterele, intepenindu-le. Astfel, pot aparea atacul vascular cerebral si infarctul. 

Impactul LDL-ului asupra creierului

Nivelul colesterolului poate sa scada sau poate sa creasca si depinde de anumiti factori precum dieta, miscarea fizica, administrarea unor medicamente, varsta etc. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leiden, Olanda, a masurat impactul colesterolului „rau” – LDL asupra creierului. La studiu au participat 4 428 de voluntari, cu varste intre 70 si 82 de ani, din Scotia, Irlanda si Olanda. Participantii fie prezentau risc de boli cardiovasculare, fie se confruntau deja cu astfel de boli. Acestia au fost supusi unor teste cognitive. Dupa ce rezultatele au fost analizate, s-a observat ca participantii al caror nivel de colesterol varia aveau nevoie de 2,7 secunde mai mult pentru a duce la bun sfarsit testele cognitive. Desi efectul este unul destul de mic, este semnificativ la nivelul populatiei. Persoanele cu un nivel al colestrolului LDL care varia prezentau un flux sangvin mai mic in creier. De asemenea, la investigatia RMN s-au observat zone luminoase la nivelul materiei albe, considerate un marker al declinului cognitiv.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.