Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Migrena, tulburare agravata de caldura

12 septembrie 2017
Share
Migrena, tulburare agravata de caldura

Dincolo de beneficiile pe care le aduce in ameliorarea unor boli precum anumite afectiuni dermatologice, vara provoaca si agravarea altor tipuri de tulburari. De exemplu, persoanele care sufera in mod normal de migrene pot experimenta pe timpul verii o acutizare a starilor dureroase.

Migrena este o tulburare care afecteaza o mare parte din populatia globului. Studiile arata ca din 100 de persoane, aproximativ 11 prezinta astfel de dureri. Dintre acestea, majoritatea sunt femei. Migrenele apar inca din copilarie. Cauzele nu sunt complet cunoscute, iar factorii declansatori sunt foarte numerosi. Spre deosebire de durerile de cap comune, care sunt de multe ori simptom al unui dezechilibru in organism, migrena este o boala in sine, ce are de multe ori caracter ereditar.

Migrena sau o simpla durere de cap?
Cum ne dam seama ca suferim de o migrena si nu avem doar o simpla durere de cap? Este drept, ambele tipuri de durere se manifesta la nivelul capului si pot avea intensitati comparabile. Ceea ce ne ajuta sa facem diferenta este localizarea durerii. In cazul migrenei, intr-o singura parte a capului (in 60% dintre cazuri), caracterul ei pulsatil si asocierea cu alte simptome: stari de agitatie, nervozitate, euforie sau deprimare, sete sau foame intensa, ameteli, greata, varsaturi si sensibilitate la lumina si zgomote, chiar de mici intensitati. In cazul migrenelor cu aura, pacientul prezinta o serie de simptome care anunta instalarea migrenei: tulburari de vedere, senzatia de ameteala, furnicaturi. Spre deosebire de acestea, durerile de cap se manifesta printr-o senzatie de presiune la nivelul cutiei craniene si pot fi de obicei asociate cu stresul, oboseala, alimentatia necorespunzatoare etc.

Migrenele apar inca din copilarie
Episoadele dureroase ale migrenelor isi fac de cele mai multe ori aparitia inca din perioada copilariei, insotind pacientul si in viata de adult. in aceste cazuri, migrenele pot afecta capacitatea copilului de invatare si, in functie de frecventa si intensitate, performantele scolare ale acestuia. Pe masura ce se inainteaza in varsta, simptomele si frecventa episoadelor dureroase se poate diminua.

Cauze si factori declansatori multipli
Factorii care declanseaza episoadele dureroase sunt multipli si variaza de la persoana la persoana. in anumite cazuri, o serie de dereglari hormonale stau la baza migrenelor. O mare parte dintre femei acuza episoade inainte sau in timpul menstruatiei, agravate in timpul sarcinii sau odata cu intrarea la menopauza. Tratamentele hormonale (anticonceptionalele) sunt si ele de multe ori o cauza. Alimentatia are, de asemenea, un rol important in declansarea unei migrene. Pe lista alimentelor cu grad ridicat de risc intra bauturile alcoolice, cafeaua si alimentele semipreparate. Nu de putine ori tulburarile de ordine in servirea meselor (amanarea sau neluarea unei mese) pot duce la aparitia durerii.

Cauzele aparitiei migrenelor nu sunt in totalitate cunoscute. Studiile efectuate de-a lungul timpului au putut determina la originea acestor tulburari diverse si complexe implicatii neurologice, hormonale si biochimice. Pe lista factorilor declansatori se afla si oboseala, efortul fizic intens, lipsa sau excesul de somn, lumina, mirosurile puternice si fumul.

secundara_migrena_inainte de CALDURA, UN FACTOR IMPORTANT

Caldura, un factor important
Aparitia migrenelor are importante legaturi cu modificarile vremii: scaderea presiunii atmosferice, caldura de mari intensitati, precum si umiditatea crescuta. Vara se poate sesiza si o agravare a simptomatologiei, intensitatea luminii facand de multe ori insuportabile episoadele de migrena.

Tratamentul, cu sau fara medicamente
Tratamentul migrenelor este absolut necesar pentru starea de bine a pacientului. Calmantele pentru durere trebuie sa fie administrate inca de la primele semne. Exista studii care sustin ca lipsa tratamentului medicamentos poate duce la aparitia unor deteriorari la nivelul creierului. Insa administrarea necorespunzatoare a medicamentelor poate determina declansarea unor noi episoade dureroase.

Pentru a evita efectele adverse ale medicatie, este bine sa se respecte normele de preventie. incercati sa notati in cazul fiecarui episod dureros care sunt posibilii factori declansatori si sa ii evitati pe viitor. Construiti-va un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si evitarea stresului.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.