Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Degeraturile: metode prin care pot fi ameliorate

12 februarie 2018
Share

Degeraturile apar atunci cand organismul este expus la temperaturi foarte scazute, cand temperatura extremitatilor corpului coboara sub punctul de congelare. Degetele de la maini si picioare, nasul, urechile, obrajii sunt de obicei parti ale corpului predispuse la degeraturi.

Forme usoare ale degeraturilor pot aparea iarna, atunci cand, de exemplu, doar deszapeziti masina, insa pot fi tratate prin masuri simple, cum ar fi reincalzirea pielii. Atunci cand insa degeraturile sunt severe si provoaca daune la nivelul pielii, este necesar consultul medical, pentru a nu aparea alte complicatii si pentru ca infectia sa poata fi prevenita.

Printre simptomele degeraturilor se numara amorteala zonei afectate, durere, mancarime, senzatia de intepatura, decolorarea pielii, rigiditatea muschilor si articulatiilor.

 

Etape ale degeraturilor

Prima etapa este aceea in care pielea se inroseste. Daca expunerea la frig continua, pot aparea amorteala si intepaturile. In acest stadiu, nu intervine deteriorarea permanenta a pielii. Degeratura superficiala este cel de-al doilea stadiu, cand pielea capata culoarea alba, apar umflaturile si durerea. Degeraturile severe afecteaza serios straturile pielii. Muschii si articulatiile pot inceta sa mai functioneze. In astfel de cazuri este nevoie de asistenta medicala. Printre cauze, se numara purtarea unor haine care nu ofera protectie adecvata pentru vremea rece, pielea descoperita si expusa la temperaturi scazute etc. Anumiti factori pot creste riscul degeraturilor, printre care diabetul, deshidratarea, problemele circulatorii, consumul de alcool, fumatul.

 

Metode prin care pot fi ameliorate degeraturile

  • Zonele degerate trebuie usor-usor reincalzite;
  • Expunerea zonelor degerate la caldura propriului corp reprezinta o cale eficienta;
  • Evitati plasarea zonelor afectate sub jet de apa, deoarece acest lucru va duce la pierderea caldurii;
  • Evitati consumul de alcool pentru ca se va intampla acelasi lucru ca in cazul expunerii la jetul de apa;
  • Umpleti o sticla cu apa fierbinte si plimbati-o pe picioare daca aceasta zona v-a fost afectata;
  • Aplicati mai intai o compresa calda timp de 3 minute, iar apoi o compresa rece pentru o jumatate de minut. Acest tratament alternativ ajuta la ameliorarea durerilor;
  • Ardeiul iute contine anumiti compusi care imbunatatesc circulatia si amelioreaza durerea care apare in urma degeraturilor;
  • Pulpa frunzelor de aloe vera linisteste zonele degerate, iar sucul proaspat de aloe vera amelioreaza simptomele si ajuta la vindecare;
  • Uleiurile nutritive, precum cel de masline sau cel de menta pot trata zonele afectate;
  • Vitamina C ajuta la regenerarea celulelor pielii;
  • Salvia este, de asemenea, eficienta in tratarea degeraturilor. Inmuiati un bandaj steril in ceai de salvie si aplicati cu grija pe zonele afectate;
  • Planta numita coada-calului contine siliciu, care ajuta la formarea colagenului, benefic in repararea tesuturilor pielii. Colagenul este un tip de proteina ce ajuta la regenerarea pielii.

Important este sa va imbracati adecvat si sa va hidratati chiar si pe timp de iarna!

 

Ruxandra Raica
Surse: webmd.com; home-remedies-for-you.com; mayoclinic.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.