Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Beneficiile complexului de vitamine B

27 iunie 2013
Share

Complexul de vitamine B cuprinde 8 vitamine hidrosolubile, ceea ce inseamna ca acestea se elimina rapid in sange si urina, facand necesara inlocuirea lor permanenta. Acestea nu actioneaza independent, ci in relatie cu celelalte vitamine ale complexului. Cele 8 vitamine au efecte benefice asupra nervilor, muschilor, aparatului digestiv, pielii, parului, ochilor, cavitatii bucale si ficatului.  

Vezi aici care sunt cele 8 vitamine care apartin complexului de vitamine B si rolurile lor in buna functionare a organismului.

  • Vitamina B1 (tiamina) are rol in metabolismul glucidelor, in producerea de energie, in functionarea sistemului nervos.
  • Vitamina B2 (riboflavina) are rol in producerea de energie, metabolismul glucidelor, al proteinelor si lipidelor, sanatatea pielii si muschilor.
  • Vitamina B3 (niacina) are rol in sinteza hormonilor sexuali, in metabolismul glucidelor, al proteinelor si lipidelor, in producerea de globule rosii.
  • Vitamina B5 (acidul pantotenic) are rol in sinteza hormonilor si a neurotransmitatorilor, in transmisia nervoasa, in producerea globulelor rosii, in diviziunea celulara, in producerea de energie, in metabolism.
  • Vitamina B6 (piridoxina) are rol in sinteza proteinelor, a hormonilor si a neurotransmitatorilor, in producerea de globule rosii si in transportul oxigenului, in functionarea sistemului imunitar, in sinteza ADN-ului, in normalizarea nivelului glicemiei.
  • Vitamina B8 (biotina) are rol in metabolismul glucidelor, al lipidelor si proteinelor, in diviziunea celulara.
  • Vitamina B9 (acid folic) are rol in diviziunea celulara, in sinteza ADN-ului si ARN-ului, in metabolismul proteinelor, in regularizarea nivelului sangvin de homocisteina (impreuna cu vitaminele B6 si B12), in functionarea sistemului nervos si imunitar, in cicatrizarea ranilor.
  • Vitamina B12 (cobalamina) are rol in functionarea sistemului nervos, in sinteza ADN-ului si ARN-ului, in producerea de globule rosii si in transportul oxigenului.

 

Beneficiile complexului de vitamine B

Vitaminele B conlucreaza pentru a mentine organismul sanatos. Iata care sunt beneficiile:

  • Impreuna, vitaminele B ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului, depresiei si bolilor cardiovasculare. Pentru a fi asimiliate de organism, trebuie consumate zilnic.
  • Sustin si maresc rata metabolismului;
  • Mentin tonusul pielii si muschilor;
  • Imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si nervos;
  • Favorizeaza cresterea si diviziunea celulara a globulelor rosii care previn anemia;
  • Reduc riscul de aparitie a cancerului pancreatic, una dintre formele letale ale cancerului.

 

Care sunt indicatiile?

Fiecare dintre vitaminele B are propriile indicatii terapeutice. Exceptie fac vitaminele B6, B9 si B12 care contribuie la prevenirea acelorasi afectiuni, si anume a maladiilor cardiovasculare, a osteoporozei si a depresiei, dar si la consolidarea functiei cognitive.

Cu exceptia vitaminei B3, produsa in cantitate mica de organism, si a vitaminei B12, inmagazinata in anumite organe, celelalte vitamine din complexul de vitamine B trebuie procurate din alimentatie sau din suplimentele cu vitamine B. Ce se intampla atunci cand alimentatia noastra nu ne asigura necesarul de vitamine B? Carenta genereaza probleme de memorie, oboseala, slabiciune musculara si orbire. Pe termen lung, predispune la boli de inima si leziuni cerebrale.

 

Afectiuni la care predispune carenta de vitamine B

  • Maladii cardiovasculare: tiamina si alte vitamine din complexul de vitamine B reduc concentratia homocisteinei in sange, un marker asociat maladiilor cardiovasculare. Un nivel crescut de homocisteina creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral prin accentuarea coagularii sangelui.
  • Diabetul: vitaminele complexului B permit organismului sa transforme glucoza in energie. Daca nu este transformata, ea circula prin sange la nesfarsit si poate duce, pe termen lung, la diabet. Sistemul imunitar al persoanelor diabetice este intotdeauna deficitar. Persoanele cu diabet trebuie sa consume vitaminele B1, B2 si B6, deoarece intaresc imunitatea.
  • Anomalii congenitale. In timpul sarcinii duce la o serie de anomalii congenitale, dintre care cea mai frecventa este spina bifida, cauzata de aportul insuficient de acid folic (vitamina B9).
  • Dementa: acidul folic, recunoscut pentru calitatea sa de a combate homocisteina din plasma, diminueaza si riscul de dementa. O carenta de acid folic dubleaza riscul aparitiei maladiei Alzheimer.
  • Anxietatea: piridoxina (vitamina B6) are un efect pozitiv puternic asupra productiei de serotonina (o substanta chimica ce controleaza depresia, perceptia durerii si anxietatea), evitand totodata efectele secundare periculoase asociate medicamentelor anxiolitice si antidepresive.

 

 

Text: Oana Anghel

Surse: Provitamine.com; Passeportsante.net; Arcdevie.com

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.