Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Ingrijirea dintilor temporari

4 martie 2016
Share

Dintii de lapte isi au originea in primii muguri care apar in timpul dezvoltarii embrionare in saptamana a 6-a (de sarcina). Dentitia temporara cuprinde un numar de 20 de dinti, care erup in jurul varstei de 6 luni, si se incheie in jurul varstei de 2 ani si jumatate (30 de luni). De retinut ca fiecare copil are propriul ritm de aparitie si dezvoltare al dintilor, si fiecarui dinte ii este caracteristica o anumita varsta de eruptie, care variaza in anumite limite.

De ce este nevoie sa tratam niste dinti care oricum se vor pierde? Dintii de lapte sunt fundamentali pentru a-i asigura copilului o sanatate orala adecvata, o capacitate de masticatie, implicit o hranire corecta, o dezvoltare a vorbirii corecta, o dezvoltare suficienta a inaltimii si greutatii copilului, un risc scazut al aparitiei cariilor si pentru mentinerea spatiului necesar eruptiei dentitiei permanente.

Cariile dintilor de lapte se transmit la cei permanenti

Igiena dentara corect realizata va influenta favorabil atat starea de sanatate a dintilor, cat si stimularea circulatiei sangvine la nivel gingival.

Factorul dominant pentru ingrijirea si tratarea eventualelor leziuni carioase ale dintilor temporari este existenta stransei relatii dintre cariile dintilor temporari si transmiterea eventualelor consecinte asupra dintilor permanenti. Consecintele pot fi: aparitia durerii, scaderea apetitului, insomnii, extractii dentare, afectarea eruptiei dintilor permanenti, prin fenomene inflamatorii locale, dar si pierderea precoce a molarilor temporari, cu restrangerea spatiului pentru cei permanenti, ducand la necesitatea unui tratament ortodontic.

La ce varsta incepe spalatul pe dinti?dinti copii1

Inainte de eruptia primilor dinti ai copilului, parintele trebuie sa efectueze curatarea mucoaselor orale, de doua ori pe zi, prin stergerea blanda, cu ajutorul compreselor de tifon umezite. Ingrijirea gingiilor bebelusului nu necestia periuta si pasta de dinti. Periajul incepe imediat dupa eruptia primului dintisor, fiind efectuat de parinte cu o periuta de dinti umezita in apa, fara pasta de dinti.

Incepand cu varsta de doi ani, copilul devine independent motor si poate fi invatat sa-si perieze singur dintii, totul ca o activitate distractiva. Tot de la aceasta varsta se poate introduce pasta de dinti speciala pentru copii.

Este indicat ca in fata unei oglinzi sa-i explicati copilului cum sa efectueze un periaj corect, lasandu-i oportunitatea de a se peria singur la inceput, dupa aceea periind parintele cu miscari corecte, explicandu-i, in acelasi timp, celui mic pasii.

Abilitatea necesara efectuarii unui periaj corect se insuseste in jurul varstei de sapte ani; de aceea, se impune ca pana la aceasta varsta copilul sa fie ajutat in efectuarea periajului, sa supravegheati perierea, sa o completati si sa aplicati pasta de dinti pe periuta. Aceasta varsta marcheaza si inceputul utilizarii pastei de dinti pentru adulti.

Parintele poate curata interdentar zonele mai putin accesibile periajului, folosindu-se de ata dentara.

Dr. Narcisa Calota

Medic Dentist la Clinica Imperial Dent

www.imperialdent.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.