Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Aparatele dentare, necesitate stomatologica sau estetica?

1 aprilie 2008
Share

Cu totii suntem tentati sa afirmam ca aspectul fizic este un element esential al vietii noastre cotidiene. In acest context, a avea dintii drepti se impune ca o necesitate. In randurile urmatoare, vom incerca sa raspundem la intrebarea: „Aparatele dentare sunt o necesitate stomatologica sau una estetica?”

Specialistul nostru in stomatoogie ne asigura ca aparatele dentare se folosesc in scopul ameliorarii mai multor anomalii usoare, dar si in scopuri estetice (la o varsta mai inaintata). Fiind de doua tipuri (fixe si mobile), aparatele dentare indreapta dintii prin aplicarea unei presiuni constante asupra dintilor pe care ii mentine intr-o singura pozitie pentru mai mult timp. Printre cauzele care duc la necesitatea folosirii unui aparat dentar se regasesc:
Compresiile maxilare; Ocluziile inverse; Ingramadirile dentare; Incalecarile; Migrarile dentare. De la ce varsta se impune folosirea aparatelor dentare?
Pentru toate anomaliile dentare, descoperite in principiu in copilarie, aparatul dentar joaca un rol important. Din aceasta cauza, controlul stomatologic este esential sa inceapa inca de la o varsta foarte frageda. Trebuie sa stim ca orice aparat dentar am alege, el trebuie folosit odata ce dentitia permanenta este completa. Ca durata, eficienta unui aparat dentar este maxima dupa o perioada de folosire cuprinsa intre 6 luni si 2 ani jumatate, in functie de varsta la care se prezinta pacientul. Cu cat pacientul ajunge mai repede la cabinetul stomatologic, cu atat perioada in care se foloseste aparatul dentar este mai mica. In cazul unor probleme mai grave, aparatul dentar este eficient pana la varsta de 25 de ani, deoarece la aceasta varsta osificarea este incheiata.

Tipuri de aparate dentare
Primul control stomatologic pentru copil se poate face la 6 ani, iar in cazul in care se impune folosirea unui aparat dentar, specialistul de stomatologie generala este primul care va examina dantura copilului. Acesta este cel care indruma pacientul spre un medic ortodont, care va decide daca este sau nu nevoie de un aparat dentar.
Aparatele dentare fixe sunt aplicate de medicul ortodont, iar dupa indepartarea lor, se distrug. Aceste aparate fixe pot fi mai putin vizibile decat cele mobile si ofera un confort sporit pacientului. Aparatele dentare mobile sunt o alternativa atat pentru copii, cat si pentru adulti, dar ele necesita o igiena dentara mai atenta. Cum sa ingrijim aparatul dentar?
Aparatele dentare au „proprietatea” de a colecta cu usurinta resturi alimentare si placa bacteriana. Astfel, nu trebuie sa neglijam igiena dentara; in caz contrar, pot aparea cu usurinta atat carii, cat si boli parodontale. De asemenea, igienizarea aparatului se face la fiecare indepartare din cavitatea bucala. Alimentele foarte tari trebuie evitate, pentru ca pot indoi sarmele si se pot pierde bucatelele de metal. Fructele si legumele crude trebuie taiate in bucati mici si mestecate cu dintii din spate. Este important ca aparatele dentare sa se foloseasca atat timp cat este nevoie. In cazul renuntarii la tratament, dintii pot reveni in pozitia initiala.

Perioada in care se poarta aparatul dentar poate dura mai mult in cazul adultilor. Dar dispozitivul este totusi recomandat, intrucat o anomalie dentara netratata poate duce la aparitia unor defecte de vorbire sau a unei predispozitii pentru formarea cariilor.

Este obligatorie prezentarea la control atunci cand apar probleme ca:
Imposibilitatea aplicarii aparatului (in cazul aparatului dentar mobil); Lipsa de stabilitate a aparatului; Deteriorarea aparatului; Durere. Alina Gavril
Consultant: Sorin Verdes,
Medic dentist
Tel. 0745.262.596

Nota pentru articolul «Aparatele dentare, necesitate stomatologica sau estetica?»:3.00/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.