Flegmonul amigdalian este o colectie purulenta mai mult sau mai putin delimitata, situata in spatiul dintre capsula externa a amigdalei palatine si peretele lateral al faringelui. Acesta poate aparea atat la copii, cat si la adulti, cu atat mai mult cu cat faringitele si amigdalitele acute sunt foarte frecvente la copii.
Flegmonul amigdalian se poate prezenta sub mai multe forme: flegmon antero-superior, care este cel mai frecvent, flegmonul posterior si flegmonul extern.
Flegmonul amigdalian presupune mai multe faze:
faza de cruditate (de constituire) faza de colectare faza de fistulizare (spontana sau nu) faza de cicatrizare Flegmonul amigdalian poate fi identificat prin bucofaringoscopie (examinarea cavitatii bucale) care, uneori, este foarte dificil de realizat, deoarece pacientul nu poate deschide gura din cauza trismusului (contractura a muschiului maseter care provoaca durere).
Cauze si simptome
Cauzele cele mai frecvente care duc la aparitia flegmonului amigdalian sunt faringoamigdalitele acute si amigdalita cronica reacutizata.
Simptomatologia acestei afectiuni este reprezentata de:
Dureri in gat si dureri la `nghitit; Disfagie (imposibilitatea de a inghiti alimentele solide si, uneori, lichidele); Salivatie abundenta; Febra (in jur de 39 de grade); Trismus; Voce flegmonoasa (pacientul nu poate vorbi clar); Stare generala alterata si frisoane. Tratament
Tratamentul flegmonului amigdalian se face, de principiu, in spital si cuprinde tratamentul chirurgical si pe cel medicamentos. Pe de o parte, tratamentul chirurgical consta in incizia si drenajul colectiei, incepand din faza de colectare. Acestea vor fi precedate de punctia colectiei cu un ac gros, in punctul de maxima fluctuenta. Pe de alta parte, tratamentul medicamentos consta in administrarea antibioticelor pe cale parenterala (de obicei, o asociere de Penicilina cu Gentamicina), antialgice, antiinflamatorii. Uneori, este necesara administrarea perfuziilor de rehidratare pana cand bolnavul poate inghiti normal.
Complicatiile care pot aparea sunt de mai multe feluri, si anume complicatii infectioase locale (flegmonul latero-faringian si adenita latero-faringiana) si generale (septicemia). Uneori apar si complicatii hemoragice care pot fi foarte grave, deoarece se erodeaza cateva vase importante, aflate in vecinatatea infectiei.
Se poate practica amigdalectomia preventiv, la persoanele care fac episoade frecvente de amigdalita acuta, pentru a evita aparitia unui flegmon amigdalian) sau a posteriori, pentru a preveni recidiva flegmonului amigdalian. De obicei, se practica amigdalectomia (scoaterea amigdalelor), la aproximativ o luna dupa vindecarea fazei acute (la 4-6 saptamani).
Cazurile cu stare generala proasta, febra mare sau care prezinta boli grave asociate (diabet, diverse boli care sunt insotite de scaderea imunitatii) trebuie obligatoriu internate si tratate cu mare atentie.
Dr. Alexandra Neagu
Medic specialist ORL, clinica Med-As
Telefon: 021/315.86.23/24
Buna ziua
Fiica mea are flegmon amigdalian.
Ce sa fac??
Medicul ORLIST a descopereit iar plus de asta medicul de la scoala a spus ca este ok are gatul bun,iar seara orelistul la control s-a speriat.
Fiica mea nu mai respira pe nas ci numai pe gura,ce sa-i fac?
Da din picioare noaptea ca nu mai poate respira si se trezeste nervoasa.
Si un medic si altul doar OLYNTH in nas sau BIORINIL si antibiotic,cu AUGMENTIN.
Ce sa-i fac???
Va rog raspuns la [email protected]
Daca flefmonul amigdalian nu raspunde la tratament, trebuie incizat( operat) la medicul O.R.L- ist.
Dr. Alin Popescu
Eu am avut asa ceva si am stat internata in spital pentru 7 zile. Mi s-a facut tratament cu gentamicina si inca ceva + perfuzii pt hidratare. Nu puteam sa deschid gura din cauza durerii si nici nu puteam inghiti.
Buna seara.Acum 2 saptamani am fost tratata de amigdalita,toate bune,nu am facut febra si nu ma mai doare insa sub amigdala stanga am ceva alb de marimea unui bob mai mic de fasole.Nu ma doare,pot manca,pot vorbi insa nu stiu ce este.Dr de familie a zis ca pare secretie insa persista desi am facut gargara cu apa cu sare.Ce ar putea fi,e asa ca o umflatura alba.Multumesc!
Buna ziua,
Va recomand sa mergeti la medicul ORL-ist. In urma unui consult de specialitate se va putea spune despre ce este vorba si daca mai este sau nu nevoie de tratament.
Dr. Alin Popescu
Din câte observ și eu cam am asta, însă nu mă doare ca să mă deranjeze. Mănânc normal, înghit normal și n-am febră. Mă simt bine. Aia parcă e ca ceva inestetic. Problema e că se și mută. Și nu persistă. Într-un timp am, în altul nu și cum v-am zis, se tot mută acea chestie albă. Ba pe omuleț, ba în cerul gurii, ba pe vreo amigdală. Undeva în mai (parcă atunci am descoperit) am făcut un exsudat faringian și nu s-a găsit nimic deosebit acolo. Mi s-a zis că n-am nimic, dar mi s-a dat un antibiotic care s-ar putea să-mi fi făcut rău și pe care nu l-am administrat. În schimb, am făcut un tratament de vreo săptămână sau două (când descoperiseși problema, prin mai) cu albastru de metil. Ulterior am observat că nu am mai văzut acea inflamație albă. Acum se pare că a reapărut lângă omuleț de data aceasta. În timp mi s-a mai făcut și-n cerul gurii, dar am tot tratat cu indiferență. Am pus cauză și laptele (până în mai am consumat aproape zi de zi lapte de la un vecin). Posibil să fie și de la o durere în gât netratată sau de la navetă (e o infecție de nedescris pe autobuzele de navetă; sunt pline de țigani mereu și fac naveta de vreo 5 ani).
Deci, ce să fac? Sunt și o persoană alergică la medicamente, Augumetin în special. V-am dat și un e-mail valid, îmi puteți răspunde și acolo. Mulțumesc!
Buna ziua,
Ce povestiti dumneavoastra nu suna a flegmon ci a candidoza orofaringiana. Va recomand sa mergeti la medicul curant pentru un consult.
Dr. Alin Popescu