Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Filtru solar

13 decembrie 2010
Share

Produs cosmetic care protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare. Filtrele solare sunt clasificate dupa tipurile de radiatie pentru care ele sunt active.
– Filtrele cu banda scurta protejeaza mai ales de ultravioletele B (U.V.B.).
– Filtrele cu banda larga sunt active fata de ultravioletele A (U.V.A.) si ultravioletele B (U.V.B.).

Produsele puse in comert pot asocia mai multe substan!e. Efectul lor global este indicat prin coeficientul de protectie, care nu este definit in practica decat pentru U.V.B. Acest coeficient este raportul dintre durata de expunere fara a suferi insolatie si folosind produsul si durata de expunere fara a suferi insolatie si fara a folosi produsul. Astfel, aplicarea unei creme avand un coeficient impotriva U.V.B. egal cu 3 la un subiect la care, fara a folosi produsul, face o insolatie dupa 20 de minute de expunere permite, teoretic, aceluiasi subiect sa ramana expus 20 x 3 = 60 minute fara a suferi insolatie. Aceste cifre raman totusi doar orientative.

In practica, alegerea unui produs depinde de doi factori: gradul de insorire (care merge de la slaba la extrema) si de fototipul subiectului (etalonat cu I pentru pieile albe foarte sensibile la soare si care nu se bronzeaza, pana la VI pentru pielea neagra). In plus, insusi bronzul dobandit este protector. Chiar pentru un produs foarte eficace, expunerea la soare intre orele 12 si 16, vara, trebuie evitata.

#tags   \