Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Fotoprotectia artificiala

13 decembrie 2010
Share

Ea poate fi asigurata prin doua feluri de mijloace, externe si interne:
– Fotoprotectia externa pentru prevenirea insolatiilor, a imbatranirii si a cancerului de piele, se realizeaza purtand haine care sa acopere corpul si aplicand produse protectoare de doua feluri: ecran si filtru. Produsele ecran reflecta pur si simplu radiatia si o impiedica sa patrunda profund sub epiderma. Acestea sunt, in principal, substante opace, ca bioxidul de titan, care prezinta inconvenientul de a da pielii un aspect albicios. Filtrele sunt substante active care absorb radiatia si elibereaza energie absorbita prin schimb termic cu pielea. Majoritatea acestor substante pot da loc unor reactii alergice. Majoritatea produselor antisolare asociaza ecranul cu filtrul. Combinatia acestor doua tipuri de constituenti permite sa se obtina grade variate de protectie, masurate printr-un coeficient de protectie: protectie slaba (coeficient cuprins intre 2 si 4), medie (intre 4 si 8), puternica (intre 8 si 15) si foarte puternica, pentru conditii de insorire extrema (coeficient care depaseste valoarea 15).
– Fotoprotectia interna consta in absorbtia pe cale orala a unor medicamente ca vitamina PP, derivatii de caroten si antipaludicele de sinteza. Ea este indicata in caz de fotodermatoze, afectiuni ale pielii declansate sau agravate de catre soare (urticarie solara, de exemplu).

Nota pentru articolul «Fotoprotectia artificiala»:3.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate