Revista care te menține sănătos

Știri

Farfuria vorbitoare care te ajuta sa slabesti

26 noiembrie 2011
Share

Pentru a reduce nivelurile alarmante de obezitate in randul tinerilor, cercetatorii de la Universitatea din Bristol, in colaborare cu Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie, au reusit sa creeze un dispozitiv avand forma unei farfurii, care va atentioneaza atunci cand mancati mai mult decat este nevoie.

Farfuria, numita „Mandometer”, este formata din doua elemente: un instrument de masurare plasat sub farfurie si un mic ecran care afiseaza date grafice privind cantitatea de mancare eliminata gradual, pe masura ce utilizatorul mananca.

Scala masoara cat de repede dispare mancarea din farfurie, iar daca utilizatorul mananca prea repede, un robot atasat dispozitivului il atentioneaza sa incetineasca. De asemenea, pe ecran va aparea cu intermitenta mesajul: „Te-ai saturat?“, pentru a-i aminti persoanei sa-si evalueze starea de satietate.

Un studiu precedent, avand ca obiect de cercetare acelasi dispozitiv, a demonstrat ca o astfel de farfurie „vorbitoare” poate reduce cu 15% cantitatea de alimente ingerate, contribuind semnificativ la pierderea kilogramelor nedorite si ajutand astfel in prevenirea bolilor asociate obezitatii: hipertensiunea arteriala, dezechilibrul lipidelor din sange, diabetul zaharat, bolile coronariene etc.

Expertii considera ca, de fapt, problema kilogramelor in exces nu se datoreaza neaparat alimentelor, ci mai degraba ritmului rapid in care le consumam, transmitand astfel semnale intarziate catre creier, care nu vor permite inregistrarea la timp a senzatiei de satietate, ceea ce duce in definitiv la supraalimentare si aparitia obezitatii.

Paula Rotaru

Sursa: www.medindia.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.