Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Exista tratament pentru petele pigmentare?

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
29 iunie 2022
Share
Exista tratament pentru petele pigmentare?

Hiperpigmentarea presupune aparitia zonelor de culoare mai inchisa la nivelul pielii. Poate avea diferite cauze, tratamentul fiind, de regula, dificil, iar consecintele asupra statusului psiho-emotional al celor afectati pot fi semnificative, din cauza aspectului inestetic al petelor.

In majoritatea cazurilor, in zonele afectate se regaseste o cantitate mai mare de melanina (substanta ce se gaseste in mod natural in piele, conferindu-i acesteia culoarea caracteristica). In functie de nivelul la care se depune melanina in exces (in epiderm – mai superficial sau in derm – mai profund) poate varia raspunsul la tratament. Printre factorii implicati in aparitia hiperpigmentarii se numara expunerea la soare, hormonii, anumite afectiuni si unele medicamente, actionand fie separat, fie impreuna.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena dermato-cosmeticele Rilastil D-Clar, o linie de produse de depigmentare creată pentru a contrasta şi ascunde orice tip de hipercromie a pielii.

Principalele tipuri de hiperpigmentare

  • Melasma este localizata mai ales la nivelul fetei, mai frecventa la femei si adesea denumita „masca de sarcina”, deoarece poate aparea in legatura cu starea de graviditate, cel mai probabil ca urmare a modificarilor hormonale inerente, soarele fiind considerat factor agravant.
  • Petele solare sunt marca procesului de fotoimbatranire a pielii, aparand mai ales dupa varsta de 50 de ani, indeosebi pe fata si pe dosul mainilor.
  • Hiperpigmentarea postinflamatorie poate fi consecinta unor afectiuni dermatologice (de exemplu, fitofotodermatita, eruptiile postmedicamentoase, acneea, psoriazisul), riscul fiind mai mare la cei cu pielea mai inchisa la culoare. Fitofotodermatita sau „dermatita de pajiste” poate duce la un tip special de hiperpigmentare, fiind consecinta unei reactii fototoxice. Ea apare in urma contactului cu substantele din plante cu efect fotosensibilizant, urmat de expunerea la ultraviolete. De obicei, la circa o zi dupa expunere, pe zona care a intrat in contact cu plantele respective apare eruptia, ce poate consta in inrosirea pielii si aparitia de basicute cu lichid, ce asociaza usturimi si/sau mancarimi. Eruptia se vindeca, dar pe zona afectata pot ramane pete maro inestetice.

Tratamente eficiente

De-a lungul timpului, una dintre substantele care si-a dovedit eficienta este hidrochinona, in diferite formulari topice (lotiuni, creme etc. aplicate pe zonele afectate), ce se elibereaza pe baza unei prescriptii medicale. Alte produse frecvent folosite pentru depigmentare includ substante ca: acidul azelaic, tretinoinul si alti acizi (de exemplu, acidul glicolic). Deoarece multe persoane prefera alternative de tratament cat mai naturale, mai ales atunci cand e vorba de un tratament de durata, au aparut diferite produse bazate pe extracte naturale, ce promit tratarea petelor si redobandirea stralucirii si sanatatii pielii. Exista numeroase astfel de produse, cum ar fi cele bazate pe extracte din soia, arbutina (un derivat natural al hidrochinonei, de asemenea extras din fructe), acidul kojic (agent chelator sintetizat de anumite specii de fungi) si extractul de licorice (sau de lemn-dulce chinezesc). Un nou tip de acid folosit pentru depigmentarea petelor este acidul ellagic (extras din fructe, de exemplu, din capsune, merisor, mure, rodii, zmeura, struguri etc.) care, in afara de efectul depigmentant, are si rol antioxidant.

hiperpigmentare

Sfatul specialistului

Simpla prezenta a uneia dintre substantele enumerate pe eticheta unui produs nu garanteaza eficienta tratamentului. Alte variabile intervin, printre care concentratia ingredientelor active, frecventa aplicarilor, respectarea recomandarilor de fotoprotectie si particularitati intraindividuale. Fotoprotectia optimizeaza raspunsul la tratamentul cu produse care „decoloreaza” petele. De asemenea, mentine rezultatele obtinute si previne aparitia de noi pete. Persoanele cu hiperpigmentare trebuie sa evite expunerea la soare in exces si sa stie ca, din pacate, exista si pete care fie nu raspund suficient la tratament, fie reapar. Solutia poate fi estomparea lor cu ajutorul produselor de machiaj special concepute pentru tenul cu tulburari de pigmentare.

Chiar daca ati apelat la tratament, nu trebuie sa uitati ca cea mai importanta masura, in acelasi timp preventiva si curativa, este fotoprotectia zonelor afectate, indiferent de anotimp, de fiecare data cand ne expunem la ultraviolete, cu un produs cu spectru larg si factor de protectie solara de minimum 30.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.