Revista care te menține sănătos

Nutriție

Energie si vitalitate cu cirese

1 mai 2008
Share

Dincolo de faptul ca sunt foarte gustoase, datorita continutului de saruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, ciresele au actiune detoxifianta si diuretica, remineralizanta si depurativa, de normalizare a tranzitului intestinal, favorizand digestia.

Datorita proprietatilor curative, ciresele sunt recomandate reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, artriticilor, celor cu litiaze renale si biliare. De asemenea, consumul lor este indicat in caz de edeme si persoanelor cu insuficienta cardiaca si renala usoara, avand actiune diuretica datorita continutului bogat in vitamina K.
Ciresele sunt o sursa foarte buna de vitamine: provitamina A, vitaminele C, B si K, minerale precum Ca si Mg stimuland imunitatea naturala a organismului. Acestea sunt utile in prevenirea infectiilor respiratorii care pot aparea in perioada de tranzit primavara-vara.

Indicatii terapeutice

Cura de cirese se recomanda persoanelor cu afectiuni hepato-biliare, pentru ca regleaza functionarea ficatului si favorizeaza eliminarea bilei. Sucul de cirese favorizeaza eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism si reglarea fermentatiei naturale intestinale, fiind recomandat persoanelor ce sufera de reumatism si guta. Sucul poate fi consumat cu moderatie si de diabetici, zaharul predominant fiind levuloza, perfect asimilabila de catre acestia. Alte indicatii: persoanele anemice, astenice, copiii cu deficiente de crestere, cei cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil. Pentru ca au o valoare calorica scazuta, ciresele pot fi consumate si de cei care tin cura de slabire, dar nu in cantitati mari. Se poate urma o cura cu cirese in scopul detoxifierii si purificarii organismului. Atentie!
Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama intotdeauna la inceperea ei o anumita prudenta, cu cresterea progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive.

Cura cu cirese
Exista doua moduri de a urma un tratament fitoterapeutic cu cirese: minicura si cura exclusiva.
Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g, se imparte cantitatea in trei prize pana la pranz si nu se mai consuma niciun alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzurile si cinele vor fi usoare si vor contine alimente usor digerabile. Cura exclusiva – se face timp de trei sau patru zile, perioada in care se mananca doar cirese; aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre doua si trei kilograme pe zi. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe prize in timpul zilei.Cireasa este excelenta in cazul tenurilor uscate si obosite: o mana de cirese curatate de samburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va intins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste fata cu apa minerala (sau necalcaroasa).

Cozile de cirese, efect diuretic recunoscut
Cozile de cirese contin saruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, uleiuri volatile.
Ceaiul din cozi de cirese are o excelenta actiune antiinflamatorie si diuretica, actionand favorabil, prin indepartarea excesului de lichide din organism. Se recomanda:
in caz de infectii urinare (cistite, pielite) si litiaza urinara – prin cresterea diurezei; afectiuni ale aparatului cardiovascular: insuficienta cardiaca, HTA, edeme – prin scaderea volumului sangvin circulant; afectiuni metabolice: obezitate, guta, uremie – prin favorizarea eliminarii urinare a acidului uric si a altor compusi azotati.
Ceaiul se poate folosi ca atare sau in diferite amestecuri, pentru accentuarea efectului diuretic. Ceaiul simplu: se prepara un decoct din 1 lingurita de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Amestecuri de ceaiuri

Ceai diuretic 3 (Plafar): contine cozi de cirese, coada-calului, matase de porumb, coada-soricelului, cu actiune diuretica si antiseptica urinara. Se face infuzie: 1 lingura de ceai la 1 cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Alt amestec cu aceeasi actiune: coada-calului, cozi de cirese, radacini de osul-iepurelui, macese, fructe de ienupar, toate in parti egale. Se face o infuzie din 1 lingurita de amestec la 1 cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Ceaiul din cozi de cirese se poate bea pe perioade de 20-30 zile, cu o pauza de 7-10 zile, dupa care se poate relua cura sau se poate face o pauza de 1-2 zile pe saptamana.

Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste fata cu apa minerala (sau necalcaroasa).

Cozile de cirese, efect diuretic recunoscut
Cozile de cirese contin saruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, uleiuri volatile.

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.