Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Durere de cap pe partea dreaptă – ce poate semnala

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, healthline.com, hpmcentre.com.au
29 februarie 2024
Share
Durere de cap pe partea dreaptă – ce poate semnala

Durerile de cap sunt, poate, cea mai frecventă și obișnuită problemă de sănătate la nivel global. Acest lucru se datorează atât faptului că pot avea etiologie multifactorială, cât și faptului că, în esență, stilul actual de viață implică expunerea constantă la factorii de risc asociați durerilor de cap. Cu toate acestea, cazurile în care o persoană se confruntă cu durere de cap pe partea dreaptă (izolată), fără ca aceasta să iradieze și să cuprindă întreg craniul, sunt destul de rare. În cazurile de acest gen, mai mult decât a fi vorba strict despre durere de cap pe partea dreaptă, ar putea fi vorba despre faptul că deși durerea este bilaterală, se resimte mai puternic în partea dreaptă.

În marea majoritate a cazurilor, durerile de cap sunt primare, adică nu apar ca parte a tabloului simptomatologic asociat unei afecțiuni. Stilul de viață, înainte de toate, joacă un rol important în etiologia celor mai multe tipuri de cefalee. O durere de cap pe partea dreaptă, astfel, ar putea indica un stil de viață haotic, cu nerespectarea orelor de somn, lipsa unei hidratări optime, însă și consumul de alcool, fumatul excesiv. Stresul, oboseala, tensiunea musculară pot duce, printre altele, și la durere de cap pe partea dreaptă. Cu toate acestea, același timp de durere primară se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, în funcție de mai mulți factori individuali.

Durere de cap pe partea dreaptă – posibile cauze

Chiar dacă există mai multe tipuri de cefalee, clasificate diferit din punct de vedere clinic, luând în considerare mai multe variabile, niciuna dintre ele nu se manifestă, exclusiv, prin durere de cap pe partea dreaptă. Localizare unilaterală este relativ nespecifică, de multe ori pacientul care acuză durere de cap pe partea dreaptă prezentându-se, de fapt, cu durere bilaterală, însă relativ mai intensă în partea dreaptă a craniului. Conform datelor epidemiologice, pacienți diferiți, dar cu același tip clinic de cefalee, pot prezenta simptome diferite, respectiv localizări diferite când vine vorba de durere.

Rezervă online și ridică Naturalis StresControl din cea mai apropiată farmacie Catena. Produsul conține valeriană, sunătoare, magneziu și vitamina B6. Naturalis StresControl este un supliment alimentar care contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și la reducerea oboselii și a extenuării.

Patologiile asociate cu durere de cap pe partea dreaptă sunt următoarele:

Nevralgia facială trigeminală

Mai mult decât a fi vorba despre durere de cap pe partea dreaptă, este vorba despre o durere ce se localizează la nivelul feței, descrisă sub forma unui fulger, a unei senzații de înjunghiere. Se resimt paroxisme de durere de cap pe partea dreaptă, însă de scurtă durată, recurente de-a lungul unei zile. Într-adevăr, afecțiunea este aproape întotdeauna unilaterală – stânga sau dreapta – iar simptomele sunt însoțite și de spasme faciale, nu doar de durere de cap pe partea dreaptă. Tipul acesta de patologie apare ca urmare a compresiei fizice a cel puțin unuia dintre cele trei ramuri ale nervului facial (deseori din cauza unei artere sau vene adiacente nervului).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Contribuie la creşterea rezistenţei organismului la stres; la îmbunătăţirea vitalităţii şi tonusului psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului. Ingrediente active: acid gama-aminobutiric (GABA), extracte de ceai verde, schisandra, Rhodiola, griffonia, vitamina B6 şi acid folic (B9).

Arterita temporală

Arterita temporală (arterita craniană) este o afecțiune inflamatorie sistemică a arterelor mari și medii de la nivelul craniului. Cel mai frecvent apare la adulți, și reprezintă o importantă cauză a neuropatiei optice ischemice, cu pierderea potențial ireversibilă a vederii. Deseori, arterita se dezvoltă pe o singură parte, ducând, printre altele, și la durere de cap pe partea dreaptă. Totuși, are potențialul de a implica și partea contralaterală. Netratată, duce la complicații sistemice atât neurologice, cât și oftalmologice. Deși artera temporală este cel mai frecvent implicată, situație în care poate apărea și simptomul de durere de cap pe partea dreaptă, pot fi implicate și altele.

Hemicrania continuă

Hemicrania este un tip de cefalee primară. Tinde să se manifeste luni întregi, iar clinic aceasta se diferențiază drept o cefalee unilaterală, care se exacerbează intermitent. Dispare, reparare și, în practica clinică, deseori s-a observat că persoanele cu hemicranie continuă acuză, în special, durere de cap pe partea dreaptă. Este de severitate ușoară spre moderată, unilaterală și frecvent se localizează în prima diviziune a nervului trigemen (regiunile frontală și periorbitală). Chiar dacă au fost raportat și cazuri în care durerea din hemicrania continuă apărea în partea stângă, simptomul de durere de cap pe partea dreaptă este mult mai frecvent asociat diagnosticului.

Hemicrania paroxistică cronică

Reprezintă un sindrom de cefalee primară, caracterizat prin episoade recurente unilaterale, mai ales durere de cap pe partea dreaptă, asociate cu simptome autonome craniene: lăcrimare, ochii înroșiți, congestia nazală, rinoreea, eritemul facial, edemul pleoapelor, mioza sau midriaza. De cele mai multe ori, apare o durere de cap pe partea dreaptă care durează aproximativ 25-30 de minute. Hemicrania paroxistică cronică apare la aproximativ 95% dintre persoane pe o singură parte. Tratamentul cu indometacină are un prognostic favorabil, observându-se rezoluție totală a episoadelor de atac la majoritatea pacienților cu durere de cap pe partea dreaptă.

Cefaleea nevralgiformă unilaterală de scurtă durată

Cefaleea nevralgiformă unilaterală de scurtă durată (sindromul SUNCT) este un alt tip primar de cefalee, însă deosebit de rar. Se manifestă prin atacuri dureroase relativ rare, cu durată medie de aproximativ 10-15 secunde. Durerea este deosebit de severă, resimțită ca o înjunghiere, mai frecvent descrisă drept durere de cap pe partea dreaptă. În mod obișnuit, este secundară afectării nervului trigemen, considerându-se a fi o cefalalgie autonomă trigeminală. Unele persoane care au acest tip ce cefalee acuză durere de cap pe partea dreaptă cu caracter pulsatil sau ascuțit, iar media episoadelor de atac dureros este de sub 100 pe zi.

Epicrania fugax

Epicrania fugax este un tip de cefalee primară, relativ recent descrisă clinic. Se traduce, înainte de toate, prin paroxisme scurte de durere, care descriu o traiectorie liniară sau în zig-zag și care se localizează în special pe suprafața unui hemicraniu. Multe persoane cu epicranie fugax acuză durere de cap pe partea dreaptă, cu origine în regiunea occipitală, care pare să se distribuie spre anterior la scurt timp după inițiere. Unele persoane se prezintă și cu simptome autonome, cum ar fi lăcrimare, congestie nazală, rinoree.

Alte posibile cauze pentru durere de cap pe partea dreaptă

Durerea apărută la nivelul hemicraniului drept mai poate fi întâlnită, uneori, și în alte patologii, cum ar fi următoarele:

  • cefaleea tip cluster;
  • cefaleea cervicogenă;
  • tromboza venoasă cerebrală;
  • disecția arterei vertebrale sau carotide;
  • neoplazia intracraniană (tumoare hipofizară, malformația Arnold Chiari);
  • glaucomul;
  • otita;
  • afecțiunile dinților sau maxilarului;
  • afecțiunile psihice (durere de cap pe partea dreaptă secundară psihosomatizării).

Cu toate acestea, o durere de cap pe partea dreaptă este, de cele mai multe ori, primară. Așadar, nu se asociază unui alt diagnostic subiacent.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.