Revista care te menține sănătos

Știri

Dispozitivul care previne formarea cheagurilor de sange

8 ianuarie 2013
Share

Un inovativ dispozitiv conceput de catre cercetatorii britanici ar putea preveni formarea cheagurilor de sange, scazand astfel riscul de tromboza venoasa profunda (TVP) si alte afectiuni care pot pune viata in pericol.

Dispozitivul este de fapt un plasture ce se pozitioneaza in spatele genunchiului si care transmite impulsuri electronice catre nervul peronier, responsabil pentru contracturile musculare de la nivelul membrelor inferioare.

Odata pornit, dispozitivul transmite impulsuri electronice in functie de preferinte: fie odata la cateva secunde, fie la distanta de cateva ore, asigurandu-se astfel circulatia eficienta a sangelui in organism si impiedicand stagnarea sangelui in partea inferioara a piciorului. Astfel de cheaguri, ce pot lua nastere ca urmare a stagnarii in arterele principale, pot fi extrem de periculoase deoarece pot ajunge in plamani, inima sau creier.

In prezent, exista medicamente anticoagulante care scad capacitatea sangelui de a se inchega si previn cresterea cheagurilor existente, dar care insa prezinta diverse efecte adverse, precum sangerarea abundenta.

Acest plasture, de marimea unui ceas de mana, a fost deja testat pe 30 de subiecti care au experimentat o crestere cu 25% a vitezei cu care circula sangele. Expertii sunt entuziasmati de aceasta descoperire si au in vedere in viitorul apropiat un trial de amploare, care sa includa aproximativ 5.000 de persoane care vor testa aparatul respectiv pentru a se stabili cu exactitate beneficiile acestuia si daca exista riscuri ce pot pune in pericol viata.

Paula Rotaru

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.