Duracef, comprimate

Duracef, comprimate

Compozitie
Duracef este un antibiotic de tip cefalosporinic pentru administrare orala, continand cefadroxil ca ingredient activ. Duracef-ul se prezinta sub forma de capsule, tablete dispersabile si pudra pentru suspensie orala.
Capsule de 250 mg si 500 mg.
Tablete dispersabile de 1 g: Suspensie orala de 125 mg/5 ml si 250 mg/5 ml.

Actiune terapeutica

Duracef-ul este absorbit rapid dupa administrare orala. Dupa doze unice de 500 mg si 1 g media concentratiilor maxime plasmatice de Duracef este de 16 si respectiv 28 mg/ml. Concentratiile serice masurabile sunt prezente 12 ore dupa administrare. Peste 90% din cantitatea de Duracef este excretata nemodificata in urina in 24 de ore. Concentratiile maxime urinare sunt de aproximativ 1 800 mg/ml in perioada de timp dupa administrarea unei doze unice de 500 mg pe cale orala. In general, cresterea dozelor produce o crestere proportionala a concentratiilor de Duracef din urina. Concentratiile in urina ale medicamentului, dupa administrarea dozei de 1 g, sunt mentinute peste CMI ale germenilor patogeni sensibili, timp de 20-22 ore.

Microbiologie
Duracef-ul are un efect bactericid contra urmatoarelor organisme, "in vitro": streptococi beta-hemolitici, Streptococcus pneumoniae, stafilococi (incluzand tulpini coagulazo-pozitive si coagulazo-negative si producatoare de penicilinaza), Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella species, Moraxella (Branhamella) catarrhalis si Bacteroides species (excluzand Bacteroides fragilis). Alte tulpini de organisme gram negative sensibile sunt: Haemophilus influenzae, Salmonella species si Shigella species. Cele mai multe tulpini de Enterococci (E. faecalis si E. facium) sunt rezistente la Duracef. Duracef nu are efect impotriva celor mai multe tulpini de Enterobacter species, Morganella morganii (Proteus morganii) si Proteus vulgaris. Nu are efect impotriva tulpinilor de Pseudomonas species si Acinetobacter calcoaceticus (Mima si Herella species).

Indicatii
Duracef este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii, cauzate de tulpini sensibile: infectii ale tractului respirator superior si inferior; infectii ale pielii si tesuturilor moi; infectii urogenitale; osteomielite; artrite septice. Trebuie sa fie efectuate inainte si in timpul terapiei teste de sensibilitate a microorganismelor la acest antibiotic. Duracef este in general eficient in eradicarea streptococilor din zona orofaringiana. Totusi, nu exista date ce stabilesc eficienta Duracef in profilaxia reumatismului articular acut. (Doar penicilina prin administrare intramusculara s-a dovedit eficienta in profilaxia reumatismului articular acut).

Mod de administrare

Duracef poate fi administrat o data sau de doua ori pe zi, in functie de tipul si severitatea infectiei (vezi tabelul de mai jos). In general, terapia trebuie continuata cel putin 48-72 ore dupa ce pacientul devinea simptomatic sau sunt obtinute dovezi ale eradicarii infectiei.
Terapia infectiilor datorate streptococilor -hemolitici trebuie continuata cel putin 10 zile. Infectiile serioase (ex. osteomielitele) pot necesita cel putin 4-6 saptamani de terapie. Duracef poate fi administrat independent de mese, deoarece biodisponibilitatea sa nu este afectata de prezenta alimentelor.
Adulti si copii mai mari de 12 ani, peste 40 kg
- Infectii fara complicatii ale  tractului urinar inferior :1-2 g ,2x1-2 capsule sau 1x2-4 capsule 1x1-2 tablete.                                                               
 - Alte tipuri de infectii ale tractului urinar: 2 g, 2x2 capsule sau 2x1 tablete                                                                
 - Infectii ale pielii si ale tesuturilor moi 1 g , 1x2 capsule sau 2x1 capsule ,1x1 tablete
- Faringite si amigdalite 1 g, 1x2 capsule sau 2x1 capsule, 1x1 tablete
- Infectii ale tractului respirator superior si inferior: - infectii usoare 1 g ,2x1 capsule;
-Infectii moderate pana la severe 1-2 g 2x1-2 capsule, 2x1 tablete
- Osteomielite si artrite septice 2 g 2x2 capsule 2x1 tablete -datorate streptococilor de grup A -hemolitici; durata terapiei este de cel putin 10 zile.
Copii - Indicatii terapeutice vezi adulti. Doza uzuala pentru copii este de 25-50 mg/kg/zi (in osteomielite si artrite septice: 50 mg/kg/zi), administrata in doua doze echivalente sau, in cazul faringitei, amigdalitei si in impetigo, ca o singura doza zilnica. In medie, volumul unei lingurite este de 5 ml; numai in faringite, amigdalite, impetigo, in tratamentul infectiilor datorate streptococilor beta-hemolitici, dozele terapeutice de Duracef trebuie administrate cel putin 10 zile.
Pacientii cu functia renala afectata - (clearance-ul creatininei <50 ml/min), doza de Duracef trebuie ajustata in functie de clearance-ul creatininei, asa cum este indicat mai jos:

Clearance-ul de creatinina (ml/min)

Concentratia serica de creatinina (mg/100ml)

Doza initiala

Doza de intretinere

Intervalul de timp intre doze

50-25

14-25

1 g

500 mg

12 ore

10-25

25-56

1 g

500 mg

24 ore

0-10

>56

1 g

500 mg

36 ore


La 5 pacienti cu anurie, s-a demonstrat ca in medie 63% din doza orala de 1 g este eliminata din organism in timpul unei sedinte de hemodializa de 6-8 ore.
Suspensie orala: Agitati flaconul pentru a decompacta pulberea. Adaugati suficienta apa si agitati pana cand suspensia este la nivelul liniei de pe flacon. Odata reconstituita, 5 ml de suspensie contin 250 mg de cefadroxil avand activitatea formei monohidratate. Solutia reconstituita pentru suspensie orala este stabila 7 zile la temperatura camerei (loc rece si uscat) sau 14 zile la frigider. Agitati bine flaconul inainte de utilizare. Tineti flaconul bine inchis. Orice cantitate ramasa neutilizata trebuie aruncata dupa o pastrare de 7 zile la temperatura camerei sau 14 zile la frigider.
Comprimate dispersabile: Comprimatul scos din invelis, se introduce in 120 ml de apa. Comprimatul se disperseaza in aproximativ 30-60 de secunde. Se amesteca usor continutul si se inghite in totalitate. Dispersarea tabletelor trebuie realizata imediat inainte de administrare.

Contraindicatii

Duracef este contraindicat la pacientii cunoscuti ca fiind alergici la antibioticele din grupul cefalosporinelor.

Precautii
Trebuie determinat in mod clar daca pacientul a prezentat anterior hipersensibilizare la Duracef, alte cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. Administrarea Duracef la pacientii sensibili la penicilina trebuie realizata cu precautie, deoarece a fost demonstrata sensibilitatea incrucisata intre antibioticele beta-lactamice, manifestata la 10% din pacientii cu alergie la penicilina in antecedente. Daca apar reactii alergice la Duracef, terapia trebuie intrerupta. Reactii acute de hipersensibilitate pot necesita masuri urgente de tratament. Au fost raportate colite pseudomembranoase asemanatoare celor cauzate de cei mai multi agenti antibacterieni. De aceea, este important sa se ia in considerare acest diagnostic la pacientii ce manifesta diaree in timpul terapiei cu Duracef. in cazurile usoare de colite, intreruperea terapiei este suficienta; cazurile moderate sau severe pot necesita masuri speciale. Duracef trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu functia renala deficitara (vezi Posologie si mod de administrare). In cazul pacientilor suspectati sau cunoscuti ca avand functia renala deficitara sunt necesare observatii clinice atente si teste de laborator adecvate atat inainte cat si in timpul terapiei. In timpul terapiei cu Duracef pot sa apara suprainfectii, astfel incat trebuie luate masuri adecvate. Este recunoscut faptul ca Duracef duce la rezultate fals pozitive ale testului Coombs. Duracef trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu afectiuni gastrointestinale in antecedente, in special colite.

Sarcina si alaptare

Studiile pe animale nu au demonstrat alterarea fertilitatii sau a unui efect negativ asupra fatului; nu exista studii adecvate pe femei insarcinate. De aceea, medicamentul trebuie administrat la femeile insarcinate numai daca este absolut necesar. Duracef difuzeaza si in laptele matern; administrarea medicamentului trebuie realizata cu precautie la femeile care alapteaza.

Reactii adverse
Efecte gastrointestinale - Pot sa apara simptome ale colitelor pseudomembranoase in timpul sau dupa tratamentul cu acest antibiotic. Au fost raportate rar greata, starea de voma si dispepsia. Administrarea medicamentului cu mancare scade greata dar nu scade absorbtia. De asemenea, a fost raportata diareea.
Hipersensibilitatea - Au fost raportate reactii alergice, incluzand febra, pruritul, rashul, urticaria si angioedemul. In general, aceste reactii dispar odata cu intreruperea tratamentului. Au fost raportate rar, de asemenea, eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, boala serului si anafilaxie.
Alte reactii au inclus pruritul genital, candidoza genitala, vaginitele, artralgiile, neutropenia moderata trecatoare si cresteri minore ale concentratiilor de transaminaze serice. Au fost raportate rar trombocitopenia si agranulocitoza.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Unul din trei romani sufera de hemoroizi. Ai putea fi unul dintre ei

Daca ai intampinat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: sangerari in timpul scaunului, durere ...
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Catena te trimite din nou la bai si-a desemnat castigatorii

Tragerea la sorti a tichetelor norocoase la concursul Catena te trimite din nou la bai care a avut loc simultan in farmaciile Catena din toata tara, si-a desemnat castigatorii.   Farmacistii Catena au extras simultan, in aceeași zi si la aceeași oră taloanele norocoase din cadrul campaniei nationale ...
Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Inimioare Sante pentru dieta si regimul diabeticilor

Catena aduce un nou produs delicios creat pentru sanatatea ta - Inimioarele Sante. Acesta este un produs 100% romanesc, unic in Europa, cu indice glicemic foarte scazut – de numai 2! Citeste mai mult ...
Naturalis FibroProtect

Dieta dezechilibrata si stresul sunt inamicii de zi cu zi. Organismul sufera. Si se vede!Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Secom MSM

Secom MSM 90cps reprezinta o asociere de extracte naturale care contribuie la ameliorarea durerilor osteoarticulare si musculare, dar si la refacerea tesuturilor.Citeste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link