Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tipat al sugarului

13 decembrie 2010
Share

Unul dintre mijloacele de exprimare ale copilului inainte de achizitionarea limbajului. Tipetele prea frecvente sau prea indelungate au cauze multiple, o infima minoritate din ele fiind patologice.

Tulburarile alimentare – legate de insuficienta cantitatilor ce ii sunt date sau din cauza unei prea mari diluari a continutului biberoanelor, provoaca tipete puternice; copilul prezinta miscari de supt, isi baga degetele in gura. In alte cazuri, continutul biberonului ii este dat prea repede, tetina este prea mult perforata sau laptele prea lichid: sugarul tipa cu putere facand grimase in cursul suptului biberonului, care este intrerupt cu eructatii sonore provocate de ingestia de aer; se mai poate ca suptul sa fie urmat de tipete si de emisie de gaze care evoca colicile.

O perturbare a ritmului vietii copilului – prin trezirea lui pentru a-i impune anumite ore de masa, ori deplasarea in locuri care nu-i sunt cunoscute, antreneaza tipete; el mai tipa la culcare; nu este calm nici cand se trezeste, nici cand este culcat din nou.

O modificare a relatiei intre mama si copil – de exemplu, in cursul unei depresiuni a mamei, genereaza o reactie a copilului. Hiperactiv, el se linisteste in bratele altei persoane.

Unele boli – in sfarsit, provoaca tipete de durere. Acestea sunt insotite, in general, de alte semne ale bolii (febra, paloare, diaree, constipatie, varsaturi, durere la apasarea pe urechi). Ele nu seamana cu alte tipete: acestea sunt mai plangarete, mai violente sau mai acute. Acest tip de tipete trebuie sa conduca rapid la o consultatie medicala.