Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Stenoza pilorica

13 decembrie 2010
Share

Este o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden. Ea se intalneste la nou-nascuti, mai des la baieti, si este cauzata de o hipertrofiere congenitala a sfincterului piloric. La adult, stenoza de pilor este consecutiva unei leziuni ulceroase sau tumorale a zonei pilorului. Reprezinta de obicei o complicatie a ulcerelor pilorice si juxtapilorice (antrale sau bulbare), datorita atat cicatricei stenozante constituita dupa multiple recidive ulceroase, cat si spasmului piloric secundar.

Simptome si semne
– La nou-nascut, principalele manifestari, caracteristice, debuteaza intre a 3-a si a 6-a saptamana de viata. Acestea constau in varsaturi in jet, survenind dupa un timp de la hranirea sugarului. Copilul isi pastreaza pofta de mancare, dar sufera o tendinta la constipatie; el pierde treptat din greutate.
– La adult, stenoza de pilor se traduce prin tulburari digestive (varsaturi postalimentare), prin dureri si printr-o pierdere in greutate.
Diagnostic – In cursul examenului clinic, atunci cand este practicat in timpul mesei, este posibil sa se perceapa ondulatiile peristaltice (miscarile stomacului care se impiedica de obstacolul pilorului) si sa palpeze "oliva pilorica" (muschiul hipertrofiat al sfincterului). Diagnosticul este confirmat printr-o radiografie a stomacului, opacifiat cu ajutorul unui produs baritat administrat pe cale orala).
Tratament – Tratamentul stenozei hipertrofice a pilorului este chirurgical. Interventia, denumita pilorotomie extramucoasa, consta in incizarea muschiului ingrosat in sensul lungimii. Ea este practicata dupa rehidratarea si rehranirea copilului. Vindecarea este rapida si definitiva.

Nota pentru articolul «Stenoza pilorica»:1.00/ 5 (2 voturi)