Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Depistati la timp melanomul ocular!

1 iunie 2009
Share

Cancerul este probabil cea mai temuta afectiune, a carei perspectiva te face de multe ori sa iti regandesti alegerile: “poate ar fi mai bine sa ma las de fumat, poate prajelile nu sunt singura modalitate de preparare a mancarii, poate nu ar trebui sa stau chiar 12 ore la plaja, poate… poate….”

Ceea ce este inspaimantator la cancer este perspectiva mortii si senzatia de neputinta in fata unei boli pe care nu o intelegi si a carei evolutii nu o poti prevesti niciodata. Mai mult, cancerul este o boala care poate izbucni in orice celula a corpului, in orice organ. Chiar si ochii pot fi afectati de cancer, dezvoltand melanomul malign ocular. Melanomul ocular poate fi tratat in conditiile in care este depistat la timp. Consultati regulat medicul oftalmolog!

Ce este melanomul ocular?
Melanomul ocular apare de cele mai multe ori pe coroida (membrana pe care se afla retina) si primele simptome sunt scaderea acuitatii vizuale a ochiului afectat. Fiind vorba despre un melanom, acesta se dezvolta in celulele care produc melanina (pigmentul responsabil de culoarea tenului), la fel ca in cazul melanomului tegumentar. Ca si forma de cancer primara (izbucneste la nivelul ochiului), cel ocular este o forma destul de rara. Ochii sunt mai des afectati in cazurile de cancer secundar in care se realizeaza extinderea de la un focar din alta parte a corpului.

Sa recunoastem dupa simptome
Uneori, acest tip de cancer nu prezinta simptome, mai ales in fazele incipiente. In cazul in care exista simptome, pacientul va prezenta o scadere a vederii la ochiul afectat, isi va pierde vederea periferica (laterala), poate vedea puncte care insotesc imaginile, poate dezvolta sensibilitate la lumina. Ca semne fizice, se poate observa un punct de culoare inchisa la nivelul irisului, care creste in dimensiune. In cazurile mai grave se poate ajunge chiar la o deplasare a globului ocular in cavitatea oculara.

Cauzele sunt necunoscute
Cauzele care duc la aparitia melanomului ocular nu sunt momentan cunoscute. Cercetatorii considera ca ADN-ul joaca un rol foarte important in transformarea celulelor normale in celule canceroase. ADN-ul este cel care influenteaza comportamentul celular. Prin urmare, mutatiile in cadrul acestor structuri determina mutatii in cazul celulelor, rezultand in unele cazuri cancerul. Uneori astfel de mutatii sunt mostenite genetic, alteori se dezvolta pe parcursul vietii pacientului.

Factori de risc
Culoarea ochilor. Persoanele cu ochii albastri sau cu ochii deschisi la culoare in general, au un grad de risc mai mare. Predispozitia genetica. Exista persoane care dezvolta la nivelul irisului alunite cu caracter anormal, ce au capacitatea de a se transforma in melanom ocular. Mai mult, cercetatorii au observat ca malformatiile pe care le comporta anumiti cromozomi pot creste riscul de raspandire a cancerului de la nivelul ochiului la alte parti indepartate ale corpului. Expunerea la soare. La fel ca in cazul cancerului de piele, expunerea excesiva la soare si in perioade nepotrivite este un factor important de risc. Purtati ochelari de soare cu protectie UV chiar si iarna, in zilele insorite. Aveti grija insa la calitatea produselor pe care le alegeti.
Consultul medical periodic
Cei mai multi dintre noi apeleaza la ajutorul medicului oftalmolog in momentul in care deteriorarea vederii intervine in activitatile zilnice sau cand anumite afectiuni ne perturba starea de bine. Deseori, probleme destul de grave nu prezinta simptome. Pentru a ocoli situatiile in care orice demers este tardiv, este indicat consultul oftalmologic anual. Fiind o afectiune destul de rara, nu exista teste speciale. Un simplu control oftalmologic poate sesiza existenta unei probleme. Daca medicul suspecteaza existenta unui melanom, el poate recomanda teste cu ultrasunete, angiografii si efectuarea biopsiei. Daca suspiciunea de cancer se transforma in certitudine, interventia unui medic oncolog este necesara pentru a detecta daca exista in organism si alte focare ale bolii.

Tratamentul si gravitatea bolii
Tratamentul depinde de gravitatea bolii si de gradul de extindere a celulelor canceroase. Putem vorbi deci de extragerea partiala a structurii atinse, urmata, atunci cand se poate, de o grefa (de pleoapa, de conjunctiva), de ablatia chirurgicala a globului ocular, completata prin punerea unei proteze estetice. Mai nou, exista un alt tip de tratament, ce are la baza protonoterapia.
Aceasta metoda are la baza protonii accelerati, fiind un tratament ales in cadrul radioterapiei, in mod special in cazurile in care tumora este situata in apropierea organelor vitale (maduva spinarii etc.) si unde este important sa se micsoreze dozele de radiatii depuse in tesuturile sanatoase imediat adiacente.

Un aspect important al tratamentului vine din partea suportului psihologic. Pierderea totala sau partiala a vederii si, mai mult, extirparea ochiului afectat are un impact major asupra psihicului pacientului. In cazurile mai dificile, daca pacientul nu isi revine psihic dupa pierdere in maximum 6 luni, este important sa se ceara ajutorul unui psihoterapeut.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.