Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cum ingrijim tenul cu rozacee

4 decembrie 2012
Share

Acneea rozacee sau rozaceea este o afectiune comuna a pielii, ce afecteaza aproximativ 3% din populatie, conferind obrajilor si nasului un aspect „imbujorat”. Afectiunea apare in special la femei, dupa varsta de 30 de ani. Pe de alta parte, la barbati este mai mare riscul evolutiei spre forme severe.

Persoanele cu fototipuri deschise (I si II), cu rude afectate si/sau de origine celta ori scandinava au risc maxim. Rozaceea poate afecta calitatea vietii, asociind sentimente de frustrare, jena, anxietate (legata de riscul de agravare, necesitatea tratamentului cronic), scaderea increderii in sine etc. Chiar daca nu se cunosc cauzele exacte, expertii considera ca pot contribui la aparitia rozaceei si: factorii genetici si de mediu (de exemplu, ultravioletele), disfunctiile imune, tulburarile vasculare, infectia cu Helicobacter pylori, cathelicidina (proteina cutanata antiinfectioasa).

O posibila cauza ar fi un parazit

Desi antibioticele pot fi eficiente, nu s-a dovedit ca rozaceea este o boala infectioasa. Totusi, in aparitia ei este incriminat un parazit microscopic, Demodex folliculorum, care colonizeaza pielea normala la circa 20-80% dintre persoane. Se pare ca acesta intervine in geneza manifestarilor rozaceei, printr-o bacterie, Bacillus oleronius, de care este, la randul lui, colonizat. S-a observat ca la persoanele cu rozacee exista un numar mai mare de paraziti comparativ cu cele neafectate. Dar legatura cauzala este inca subiect de discutie.

Cum se manifesta rozaceea?

Se considera ca exista patru subtipuri majore care pot coexista uneori la un singur individ:

  • Subtipul eritemato-telangiectatic (roseata si vase de sange evidente);
  • Subtipul papulo-pustulos (roseata si leziuni acneiforme);
  • Subtipul fimatos (pielea este ingrosata, are o suprafata neregulata, cu pori dilatati; nasul poate sa ia un aspect de „capsuna” – termenul medical este „rinofima”).
  • Subtipul ocular (ochii pot fi rosii, injectati, pleoapele – edematoase).

Initial, poate fi observata tendinta de imbujorare care, in timp, poate persista, afectand in special nasul si obrajii, dar si barbia, fruntea, ochii. Pe langa roseata, pot aparea modificari, precum: vase de sange mai evidente, papule, pustule. In plus, pielea fetei poate fi foarte sensibila, pot aparea senzatia de arsura, intepaturi, mancarime, iar la nivel ocular, senzatia de „nisip in ochi”, uscaciunea conjunctivei, mancarime, arsura, fotofobie etc.

Ce putem face

Tratamentul poate preveni exacerbarile si poate ameliora aspectul, dar nu vindeca rozaceea. De aceea, sunt importante masurile preventive:

  • Protectia solara. Tenul poate fi sensibil la filtrele chimice, asa ca pot fi recomandate ecrane fizice, de exemplu, dioxid de titan sau oxid de zinc.
  • Crema emolienta usoara si, in general, produsele de ingrijire blande (de evitat ingredientele cu potential iritant: parfumuri, sapunuri, alcool benzil, acid glicolic, acid lactic, propilen glicol, hidroxid de sodiu etc.).
  • Evitarea potentialilor triggeri: soarele, stresul, alimentele condimentate, alimentele si bauturile fierbinti.

Optiunile terapeutice sunt multiple: creme si lotiuni, pastile, laserterapie, terapie fotodinamica si terapie cu lumina intens pulsata (IPL) – pentru corectarea eritemului si inlaturarea vaselor vizibile, dermabraziune sau electrocoagulare – pentru indepartarea pielii ingrosate inestetice etc.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.