Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Controlul tensiunii arteriale salveaza vieti

17 iunie 2011
Share

Tensiunea arteriala este esentiala in aprovizionarea organelor corpului cu sange si substante nutritive. Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiunea) este o afectiune a sistemului cardiovascular caracterizata prin valori constant crescute ale tensiunii arteriale, ceea ce presupune ca sangele circula prin artere la o presiune mai mare decat cea normala.

Cele mai predispuse la hipertensiune arteriala (HTA) sunt persoanele de varsta a treia, insa HTA poate afecta si tinerii, chiar la varste fragede.

Se estimeaza ca in Romania sunt peste 5 milioane de hipertensivi. Mai mult, hipertensiunea arteriala este prima cauza de mortalitate si morbiditate, factorii de risc fiind multipli: ereditatea, varsta (riscul creste dupa 40 de ani), fumatul, consumul crescut de sare si alcool, lipsa miscarii.

Tensiunea arteriala trebuie masurata obligatoriu o data pe an

Hipertensiunea se poate declansa fara ca pacientul sa aiba vreun simptom, de aceea se recomanda masurarea tensiunii arteriale cel putin o data pe an, iar in momentul depistarii afectiunii este indicata monitorizarea regulata a tensiunii, cel putin o data pe saptamana. Deoarece multi pacienti isi masoara tensiunea la domiciliu, este important sa retinem cateva reguli de baza pentru a obtine rezultate corecte:

  • Efectuati masuratorile in acelasi moment al zilei (de preferat dimineata, inainte de a incepe activitatea);
  • Nu masurati imediat dupa ce ati depus efort fizic (relaxati-va intai cateva minute)!
  • Nu va miscati si nu vorbiti in timpul masuratorii si asteptati cel putin 2-3 minute intre doua masuratori consecutive.

La domiciliu, cele mai indicate sunt tensiometrele digitale automate

Pentru masurarea tensiunii la domiciliu, cele mai indicate si usor de folosit sunt tensiometrele digitale automate, care afiseaza toate valorile relevante pentru monitorizarea tensiunii (valoarea sistolica, diastolica si pulsul). Pe baza lor, evolutia tensiunii arteriale poate fi urmarita permanent. In caz de modificari semnificative ale valorilor tensionale, este indicat consultul medical de specialitate.

Dr. Luminita Gheorghiu,

Medic specialist medicina de urgenta

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.